Romania ar putea intra in recesiune anul viitor, in contextul in care creditarea si consumul intern vor fi afectate de inrautatirea conditiilor economice mondiale, iar noul guvern va fi constrans sa inaspreasca politica fiscala, a declarat un analist al Moody's, citat de Reuters.

Luna trecuta, Moody's estima pentru Romania o crestere economica intre 0 si 3% in 2009, insa a revizuit previziunile din cauza unei situatii mai dificile in privinta lichiditatii decat estima initial, relateaza NewsIn.

Estimarea Moody's este prima a unei agentii de rating care indica posibilitatea intrarii Romaniei in recesiune in 2009, celelalte prognoze indicand un nivel al cresterii economice de cel putin 4%.

Basescu: Moody's are dreptate, Romania va intra in recesiune

Tariceanu: Moody's nu cunoaste suficient economia Romaniei

"Romania va fi afectata de o schimbare mai drastica a conditiilor externe. Zona euro si unele state vecine intra in recesiune, iar lichiditarea este redusa pe pietele internationale, ceea ce va afecta cresterea creditarii", a declarat Kenneth Orchard, analist in cadrul Moody's, pentru Reuters. "Dupa alegerile din 30 noiembrie, noul guvern va fi nevoit sa inaspreasca politica fiscala si toti acesti factori ar putea duce la o recesiune", a mai spus acesta.

Moody's estimeaza ca produsul intern brut (PIB) va scadea cu 0,3% in 2009, insa "exista volatilitate in privinta estimarilor", din cauza incertitudinilor legate de conditiile economice la nivel mondial, a mentionat Orchard.

Reprezentantul Moody's a mai spus ca un declin brusc al economiei va afecta salariile bugetarilor, acesta fiind principalul factor ce ar forta noul guvern sa renunte la punerea in practica a promisiunilor pre-electorale cu privire la cheltuielile sociale.

Criza financiara va avea efecte puternice si pe plan local, astfel incat anul viitor vom vorbi de recesiune si in Romania, iar impactul va fi puternic la nivelul economiei reale, prin scaderea consumului, afirma seful OTP Bank Romania, Laszlo Diosi, intr-un interviu acordat recent Wall-Street.

'Opinia Moody’s trebuie luata in vedere'

'Un scenariu extrem de dur'

'Opinia este realista'

Deficit bugetar de 4,9% din PIB in 2009, in ciuda inaspririi obligatorii a politicii fiscale de catre noul guvern

"Noul guvern va realiza ca se confrunta cu o scadere reala a veniturilor si nu va avea de ales. Chiar daca reduc cheltuielile, nu isi pot permite un deficit bugetar de 10% din PIB", a mai punctat Orchard.

Luand in considerare inasprirea conditiilor fiscale, acesta estimeaza pentru 2009 un deficit bugetar de 4,9% din PIB, in conditiile in care guvernul si-a propus, in proiectul de buget pe 2009, un deficit bugetar in jur de 2% din PIB.

Orchard a spus ca temperarea cererii interne va avea si efecte benefice. Inflatia este estimata sa se tempereze la 4,5% pana la sfarsitul lui 2009, fata de nivelul de 7,4% din luna octombrie, iar deficitul extern va cobori la 8,2% din PIB, de la aproximativ 14% in prezent.

Orchard a mai precizat ca Romania, ca si cea mai mare parte a tarilor Uniunii Europene, trebuie sa inceapa sa se concentreze mai putin pe temperarea inflatiei si mai mult pe cresterea economica, ceea ce va determina banca centrala sa reduca, in cele din urma, dobanda cheie.

ING a revizuit in scadere estimarile de crestere a economiei romanesti, la 1,7% in 2009

Moody's nu coboara perspectiva Romaniei, mizand pe ajutorul FMI si UE in caz de probleme

Insa perspectivele de rating raman in continuare stabile pentru Romania, a spus Orchard, pentru ca orice probleme viitoare de finantare ar putea fi rezolvate prin intermediul ajutoarelor din partea Fondului Monetar International (FMI) sau al Uniunii Europene (UE), asemeni ajutorului primit de Ungaria.

"Avem in continuare o perspectiva stabila, pentru ca Romania este bine pozitionata si poate oricand sa obtina finantare din partea FMI si UE in cazul in care va fi necesar si, desi anul viitor va fi dificil, perspectivele pe termen lung sunt in continuare bune", a incheiat Orchard.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.