Cresterea economica se va incetini puternic anul viitor, la sub 4%, mai putin de jumatate fata de ritmul din 2008, estimat la peste 8%, iar primele semne se vor resimti inca din ultimul trimestru al acestui an, cand avansul PIB va cobori spre 6%, potrivit ultimelor prognoze furnizate de analisti.
Media estimarilor a 11 analisti intervievati de Mediafax indica o crestere economica in 2009 de 3,4%, in conditiile in care PIB va urca cu 8,2% in acest an, evolutie calculata tot ca medie a prognozelor. In ciuda unui optimism aparent, toti analistii romani si-au modificat perspectivele privind evolutia economiei in ultimele trei luni ale anului, iar unii dintre ei se plaseaza cu estimarile sub cei straini.

"Este posibil ca trimestrul al treilea sa fie foarte bun, dupa care ultimul trimestru va fi mai slab decat ne-am obisnuit anul acesta. (...) Chiar si asa, trimestrul al patrulea va fi fabulos de mare in comparatie cu regiunea", a declarat Lucian Anghel, eco­nomistul-sef al BCR. La randul sau, Ionut Dumitru, economistul-sef al Raiffeisen Bank Romania, sustine ca "principalii factori care au alimentat cresterea economica in trimestrul al treilea, anticipata la 9%, ar trebui sa fie agricultura, constructiile si serviciile".


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.