"Efectele crizei financiare internationale se muta in economia reala a Romaniei si situatia nu se va normaliza in mai putin de unu-doi ani, iar in perioada urmatoare vom mai asista la vesti proaste", a explicat economistul-sef al Raiffeisen Bank Romania, Ionut Dumitru. El a mentionat ca romanii sunt cei mai optimisti europeni (conform studiilor) necenzurandu-si deloc consumul in favoarea economisirii. "Putini romani realizeaza ce vremuri grele traim. In acest context al crizei, cresterile de 15-20% pe retail sunt stranii, de aceea cred ca romanii au nevoie de un comportament mai prudent, focusat pe economisire", a adaugat Dumitru.

Cat timp vom resimti efectele crizei? Spune-ti parerea pe forum!


Privind efectele negative (scaderea atractivitatii tarii noastre in randul investitorilor straini) asupra economiei datorate retogradarii ratingurilor de catre agentiile de rating Standar& Poor’s (S&P) si Fitch, analistii financiar-bancari au subliniat inca o data ca Romania are toate motivele sa ramana cu un rating din categoria investment grade. Analistii considera deciziile celor doua agentii ca nefondate, in conditiile in care tara noastra beneficiaza de sustinerea economico-financiara a Uniunii Europene (UE).


Analistii au spus ca oricare va fi noul guvern (indiferent de culoarea politica) va apela la majorarea taxelor pentru a creste veniturile bugetare, in conditiile cheltuielor salariale aprobate pentru anul viitor, alternativa constand intr-o corectie prin inflatie si curs, mult mai dureroasa.


"Salariile ar trebui aduse cu <<cu piciorele pe pamant>>, s-au ridicat prea mult, necorelat cu productivitatea muncii. Daca productivitatea creste cu 10%, atunci este normal ca si cresterile salariale sa fie de 10%, altfel nivelul acestora este nesutenabil si incurajeaza consumul", a explicat Dumitru.