"Romania crede ca Nabucco reprezinta cel mai important proiect care vizeaza aprovizionarea cu gaz din surse alternative. Lucru care explica de ce este Romania ferm angajata in materializarea Nabucco", a declarat Lazar Comanescu, care a participat vineri la a summitul energetic de la Baku, capitala Azerbaidjanului. Turcia s-a alaturat pentru prima oara unei astfel de reuniuni, care aduce impreuna tarile Europei de Est si pe cele din regiunea Caucazului pentru a discuta despre posibilitatea implementarii culoarelor energetice caspice spre Europa, in conditiile in care UE vrea sa isi reduca dependenta energetica fata de Rusia.

Comanescu a insistat asupra faptului ca, in ciuda "demersului politic si economic complex" pe care il reprezinta implementarea Nabucco, acesta este, inainte de toate, "un proiect viabil", bazat pe legile pietei competitive, fiind "mai eficient si mai putin costisitor decat alte proiecte alternative", aluzie la proiectul rival sustinut de Rusia, South Stream.

“Succesul Nabucco depinde de asigurarea unei surse viabile de gaz, iar Romania incurajeaza cu tarie Azerbaijanul sa aprovizioneze Nabucco cu gaz. Acest lucru ar fi in interesul strategic al tuturor partilor implicate”, a atras atentia ministrul, spunand ca acelas lucru este valabil si pentru Turkmenistan si Kazahstan. “Ne-am bucura sa vedem si aceste tari implicate in proiecte ca Nabucco”, a adaugat oficialul roman.

"Tarile din regiunea caspica joaca un rol decisiv in incercarea UE de a diversifica sursele de energie si rutele de tranzit. De aceea sustinem o definitie strategica mai consolidata a politicilor UE spre aceasta regiune", a spus seful dimplomatiei romane, adaugand ca "o prioritate principala pentru Romania este diversificarea suselor de energie si a rutelor de tranzit inter alia, prin dezvoltarea unui coridor de tranzit care sa lege resursele caspice de piata europeana.

De asemenea, ministrul a vorbit despre eforturile Romaniei depuse in cadrul platformei de colaborare regionala Sinergia Marii Negre care vizeaza transpunerea initiativei in proiecte concrete. Totodata, Comanescu a atras atentia ca Romania a sustinut ideea implicarii NATO in securitatea energetica.

"Apreciem evolutiile din cadrul proiectului oleductului Odessa-Brody-Plock, un element central al initiativei Cracovia. Pe de alta parte, avand in vedere maximizarea beneficiilor atat pentru regiunea caspica cat si pentru UE, credem ca este de o importanta majora dezvoltarea unui coridor sudic de tranzit pentru a asigura accesul direct la resursele din regiunea caspica prin Marea Neagra, ca cel mai scurt drum spre piata unica europeana. Gazoductul Nabucco, PEOP (Pan European Oil Pipeline) si terminalul de gaz natural lichefiat (LNG) de la Constanta sunt esentiale pentru un asemenea coridor", a explicat Lazar Comanescu.

La summit au fost prezenti si presedintii Poloniei, Lituaniei, Georgiei, Ucrainei si Turciei, premierii Estoniei si Ungariei, comisarul european pentru energie, Andris Piebalgs, secretarul pentru energie al SUA si alti ministri si oficiali guvernamentali din Uniunea Europeana si din regiunile pontica si caspica.

Ministrul afacerilor externe Lazar Comanescu efectueaza un turneu diplomatic in Caucazul de Sud, Asia Centrala si Turcia, in perioada 14-20 noiembrie 2008. Turneul are o importanta componenta economica, ministrul de externe fiind insotit de reprezentanti ai institutiilor din domeniul energetic si ai mediului de afaceri din Romania. In cadrul turneului, ministrul Comanescu va efectua vizite in Armenia, Kazahstan, Uzbekistan si Turcia.