Presedintele Uniunii Nationale a Patronatului Roman, Marian Petre Milut, anticipeaza un an extrem de dificil pentru piata constructiilor si a materialelor de constructii, pe fondul crizei financiare actuale, militand pentru scaderea preturilor la materia prima si interventia statului in companiile producatoare, pentru stoparea fenomenului de cartel.

“Este obligatoriu ca statul sa poata rascumpara o parte din capacitatile de productie din sectorul constructiilor in Romania. De asemenea, trebuie sa se faca evaluari clare si precise ale investitiilor companiilor multinationale producatoare de materii prime”, ne-a declarat Marian Petre Milut, Presedintele Uniunii Nationale a Patronatului Roman.

UNPR reclama cresterile speculative ale materiilor prime de constructii, precizand ca monopolul principalilor furnizori de materie prima a dus la aceasta crestere nejustificata a materialelor de constructii si implicit a preturilor locuintelor.

Solutia iesirii din blocajul actual de pe piata constructiilor este scaderea preturilor la materiile prime, fapt care va genera o scadere in lant a pretului pentru constructiile noi, spune Milut.

Astfel, UNPR va sustine necesitatea interventiei statului, prin institutii precum Consiliul Concurentei, prin impiedicarea formarii de carteluri ale marilor companii, precum si cumpararea unor pachete de actiuni in companiile producatoare de materii prime care sa permita stoparea politicii anticoncurentiale practicate de aceste companii in Romania, continua acesta.

Previziunile “optimiste” pentru 2009 in constructii si imobiliare

Cele mai optimiste previziuni pentru anul viitor, in sectorul constructiilor, arata o scadere intre 10% si 15% a pietei, corelata cu o scadere a productiei fizice de 10% si o lipsa a cererii, pe care producatorii incearca sa o acopere prin scumpirile de preturi deja realizate.

Mai multe informatii despre cerintele UNPR gasiti aici.


Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.