Rata somajului va depasi 8% in 2009, iar numarul somerilor va trece de 1,2 milioane de persoane, in conditiile in care aproape 500.000 de romani se vor intoarce in tara din Spania si Italia si in contextul dublarii numarului somerilor din Romania, estimeaza liderii sindicali

Reprezentantii principalelor confederatii sindicale din tara sustin ca domeniile cele mai grav afectate de criza economica internationala vor fi industria textila, constructiile, agricultura, industria constructiilor de masini si sectorul financiar.

"Din informatiile pe care le detin stiu ca se vor intoarce in tara peste 500.000 de romani din Spania si din Italia si in aceste conditii ma astept ca numarul somerilor sa depaseasca cifra de un milion. Multi se intorc in tara pentru ca nu au vechime in tarile in care au lucrat iar acum, cu cresterea numarului de disponibilizari, nu pot beneficia de somaj acolo", a declarat, pentru NewsIn, presedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu.

La randul sau, vicepresedintele BNS, Ovidiu Jurca, sustine ca firmele din constructii, industria auto si societatile financiare vor disponibiliza pana la mijlocul anului 2009 aproape 350.000 de persoane si astfel numarul somerilor din Romania va depasi 700.000 de persoane, la care se vor adauga cei care se vor intoarce din Spania si Italia.

"Vom asista la dublarea somajului din Romania iar cele mai afectate sectoare vor fi constructiile civile si industriale, industria alimentara, industria auto si finantele. Exista riscul ca aproape 20% dintre cei care lucreaza in finante-banci si asigurari sa-si piarda locurile de munca anul viitor. Cei mai afectati vor fi cei care furnizeaza servicii de consultanta si cei care lucreaza in asigurari ca persoane fizice autorizate", a mentionat liderul sinducal.

Ministrul Muncii, Mariana Campeanu, declara pe 1 noiembriel la Realitatea TV, ca aproximativ 17.000 de romani ar putea fi disponibilizati pana la sfarsitul anului 2008 din cauza crizei economice, ceea ce ar putea necesita majorarea cheltuielilor bugetare pentru someri in 2009.

"Situatia devine ingrijoratoare, de aceea trebuie sa fim responsabili", a spus Campeanu, care a adaugat ca deocamdata persoanele disponibilizate pot fi absorbite de piata muncii pentru ca in Romania se manifesta o lipsa acuta de forta de munca in unele domenii.

Campeanu mentiona ca ministerul are o strategie pentru acesti someri si dispune de bani, iar daca va fi nevoie de mai multi, se va recurge la rectificarea bugetului pe anul viitor.
Numarul total al somerilor inregistrati la sfarsitul lunii septembrie era de aproape 353.000 persoane, iar rata somajului se situa la 3,9%, potrivit ministerului Muncii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.