Producatorii romani de textile ar putea majora preturile cu 10-15%, pentru a compensa cresterea costurilor de productie din acest an.

Reprezentantii industriei sustin ca tavalugul scumpirilor utilitatilor si al fortei de munca din ultima perioada si criza financiara mondiala au facut aproape imposibila sustinerea costurilor de productie.

"Ne gandim inclusiv la o eventuala scumpire a produselor pentru a iesi din aceasta situatie. In ultima perioada s-au dublat dobanzile la credite, utilitatile s-au scumpit si costurile cu forta de munca au crescut. Pentru a acoperi toate aceste costuri, ar fi necesara o cres-tere de cel putin 10-15% a pretului produselor textile", a explicat Maria Grapini, presedintele Federatiei patronale din industria textila – FEPAIUS.

In plus, reprezentantii industriei se confrunta, pe langa scaderea volumului comenzilor din partea partenerilor din tarile UE pe fondul crizei financiare internationale cu probleme generate de concurenta neloiala din partea producatorilor chinezi. In acest context, producatorii de textile sunt nevoiti sa recurga la tot felul de artificii pentru a-si sustine costurile de productie. "Sa nu uitam ca multi ani producatorii de textile au lucrat in lohn, iar acum aceasta industrie este afectata de scaderea cererii pe pietele externe si cresterea costurilor cu forta de munca. Industria confectiilor este o industrie care se bazeaza eminamente pe forta de munca. In plus, materia prima necesara acestei industrii provine aproape in totalitate din importuri, pretul acesteia suferind modificari in ultima perioada datorita diferentelor de curs valutar.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.