Consiliul Judetean Iasi a semnat primele contracte pentru fonduri post-aderare din Regiunea Nord-Est. Fondurile structurale, in valoare de aproximativ 30 milioane euro, vor fi folosite pentru reabiliarea a 80 de kilometri de dumuri judetene, informeaza NewsIn.

"Fiecare dintre cele doua proiecte isi propune sa faciliteze mobilitatea populatiei, a bunurilor si a serviciilor in judetele Iasi si Vaslui, respectiv Iasi, Neamt si Suceava. De asemenea, ca obiective de interes regional, tronsoanele de drumuri reabilitate vor contribui la echilibrarea cresterii economice a zonelor cu dezvoltare structurala deficitara si la diminuarea disparitatilor interregionale", a declarat presedintele Consiliului Judetean (CJ) Iasi, Constantin Simirad.

Potrivit reprezentantilor Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Nord-Est, cele doua proiecte ale CJ Iasi marcheaza, in mod simbolic, debutul contractarilor pentru Regiunea de Nord-Est in ceea ce priveste fondurile post-aderare. Valoarea totala a proiectelor este de 36 milioane euro, co-finantarea fiind asigurata de CJ Iasi si Guvern.

Unul din proiecte vizeaza reabilitarea DJ 208, cu o lungime de circa 42 km, valoarea totala a proiectului fiind de 60,8 milioane lei, din care 50 milioane lei reprezinta finantarea nerambursabila. Durata proiectului este de 29 de luni si tranziteaza judetul Iasi prin partea de vest, facand, totodata, legatura intre judetele Neamt si Suceava. Cel de-al doilea proiect prevede reabilitarea drumului interjudetean DJ 248, cu o lungime totala de circa 38 km, valoarea totala a proiectului fiind de 70,1 milioane lei, din care 57,8 milioane reprezinta fondurile acordate de Uniunea Europeana. Drumul face legatura intre municipiul Iasi si judetul Vaslui.

Conform statisticilor ADRNE, Iasul se afla pe primul loc in Regiunea de Nord-Est ca valoare a finantarilor solicitate si aprobate in cadrul POR 2007-2013, dupa evaluarea strategica, pana la sfarsitul lunii octombrie.

Astfel, la finele anului 2007, CJ Iasi a depus spre aprobare primele proiecte din tara, pe Axa 2, care vizau reabilitarea a trei drumuri judetene. In afara de cele doua proiecte care au fost contractate, al treilea proiect, ce prevede reabilitarea a 40 km de drum judetean, intre Iasi si Botosani, mai are nevoie de unele avize la nivel guvernamental. Acesta din urma va beneficia de o finantare europeana de aproximativ 18 milioane de euro. In total, CJ Iasi a depus pe POR 2007-2013, Axa 2, trei proiecte in valoare de 57 milioane euro, finantarea nerambursabila fiind de peste 46 milioane euro.

Pe langa acestea, CJ Iasi are deja in executie doua proiecte, pe fonduri de pre-aderare, care prevad reabilitarea Manastirii Golia si construirea Centrului Expozitional "Moldova", proiecte in valoare de 13,6 milioane euro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.