Propunerea comisarului, care cel mai probabil va fi cunoscuta miercuri, va fi apoi adoptata sau respinsa de catre ceilalti comisari prin procedura scrisa, deci nu poate fi precizata de pe acum o data exacta cu privire la decizie, a explicat Charbonneau.

Ea a mai spus ca platile SAPARD suspendate in luna iunie ar putea fi reluate doar daca rezultatul auditului independent ce va avea loc luna aceasta este pozitiv.

Chiar daca auditul va da unda verde platilor SAPARD, Romania va pierde mai multe zeci de milioane de euro, daca executivul european nu aproba prelungirea cu un an a programului ce expira la 31 decembrie.

Platile SAPARD au fost suspendate dupa ce o misiune de audit a Comisiei Europene ce a avut loc in prima jumatate a lunii iunie a constatat deficiente in sistemul de control legat de autorizarea platilor catre beneficiarii finali ai fondurilor SAPARD.

Directorul general al Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP), Laszlo Klarik, agentie care gestioneaza fondurile SAPARD in Romania, si-a dat demisia luna trecuta in urma acestei masuri CE.

"Credem ca vom reusi sa obtinem prelungirea termenului pentru plata proiectelor SAPARD, in caz contrar, vom suporta platile din bugetul de stat", a declarat secretarul de stat din Ministerul agriculturii si dezvoltarii rurale, Cornelia Mihai.

Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit a reluat la 3 octombrie platile catre 600 de beneficiari ai programului SAPARD, plati care s-au ridicat la 72 de milioane de euro, potrivit directorului interimar al APDRP, Sorin Radu.

APDRP a primit confirmarea din partea Fondului National din cadrul Ministerului Finantelor pentru reluarea platilor prin programul SAPARD in urma cu trei saptamani. Fondul National a solicitat APDRP respectarea unor conditii legate de verificarea de catre Agentia de Plati a tuturor cererilor de plata aflate in sistem, conform noilor manuale de procedura consolidata.

Termenul-limita de depunere a cererilor de plata pentru pro¬iectele SAPARD, demarat in anul 2000, a expirat la 31 octombrie, iar APDRP trebuie sa prezinte deconturile finale pana la 15 noiembrie, pentru ca proiectele sa fie rambursate din bugetul comunitar.

Confruntati cu un numar mare de proiecte, reprezentii APDRP au anuntat, la sfarsitul lunii noiembrie 2006, ca au solicitat Comisiei Europene prelungirea cu doi ani a termenului de efectuare a platilor, fiind in imposibilitatea de a finaliza platile aferente anului 2004. Regula programului SAPARD spune ca platile aferente anumitor proiecte trebuie facute in maxim doi ani de la contractarea acestora.