Rata somajului ar putea sa nu scada in 2009, fiind influentata de revenirea in tara a romanilor aflati la munca in state afectate de criza economica, precum Spania, motiv pentru care este necesar ca bugetul sa prevada venituri pentru plata indemnizatiilor de somaj, a spus luni premierul Tariceanu.

"Rata somajului in 2009 va depinde si de un alt factor care este foarte greu de evaluat. Depinde de numarul de romani care s-ar putea intoarce din strainatate, din statele grav afectat, cum este Spania. In Spania este o grava recesiune economica, un somaj care practic a explodat", a declarat premierul.

Seful Executivului a spus ca este necesar, din acest motiv, ca bugetul asigurarilor de somaj sa prevada veniturile pentru plata indemnizatiilor de somaj. Premierul a precizat ca in Romania nu se poate vorbi de o recesiune economica ci de o scadere a cresterii economice, estimata la 4-6% pentru anul viitor.

Tariceanu a afirmat ca Romania nu are nevoie "sub nicio forma" de ajutor financiar international dupa modelul statelor vecine, insa numai daca masuri precum majorarea salariilor profesorilor cu 50% vor fi evitate. "Economia este sanatoasa. Dar sa stiti un lucru. Daca in aceste momente luam masurile contrare, o <rezolvam> si pe a noastra", a spus el.

Bugetul asigurarilor de somaj pentru 2009 a luat in calcul reducerea ratei somajului de la 4% in acest an la 3,9% in 2009. Pentru asigurari si asistenta sociala, bugetul pe 2009 prevede alocarea a 11,4% din PIB (65,7 miliarde de lei).

Ministrul Muncii, Mariana Campeanu, a declarat sambata, la Realitatea TV, ca aproximativ 17.000 de romani ar putea fi disponibilizati din cauza crizei economice, ceea ce ar putea necesita majorarea cheltuielilor bugetare pentru someri in 2009.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.