Economistii Ministerului Finantelor spun ca efectele crizei economice globale se vor resimti in Romania in toata forta lor in al doilea trimestru al anului viitor. Totusi, amploarea ei va fi mai mica decat in UE.

Adevarata criza economica va lovi Romania in 6-7 luni, dupa ce contractele aflate acum in derulare, semnate in vremurile bune, se vor fi incheiat, a declarat Dorin Mantescu, directorul Directiei de evaluare a veniturilor bugetului din Ministerul Finantelor, in cadrul unui seminar organizat de minister.

In plus, structura ciudata a consumului, in care alimentele si bunurile de stricta necesitate au o pondere importanta, ar putea fi un alt antidot pentru criza economica. „Ponderea alimentelor si a bunurilor de stricta necesitate ocupa 65% din consumul romanilor. Pe de alta parte, autoconsumul, o parte de cerere si oferta care e inflexibila, este la noi chiar mai mare decat in Bulgaria“, a afirmat Ion Ghizdeanu, presedintele Comisiei Nationale de Prognoza, la acelasi seminar.

Totusi, 70% din balanta comerciala a Romaniei este cu Uniunea Europeana, indice care „asigura“ un import de criza destul de insemnat. In acelasi timp, Romania se afla la capatul unui ciclu de crestere economica puternica.

Pe de alta parte, Ghizdeanu a aratat ca primele efecte ale crizei s-au simtit inca din vara, mai ales in productie. Temporar, am avut un avantaj pe acest palier pentru ca scaderea productiei s-a manifestat mai intai in UE si atunci firmele romanesti au putut vinde mai bine. Insa in ultimele luni au aparut probleme serioase in industria auto locala, in industria mobilei si in productia de aparate electrice.


Creste productia de someri

Mariana Campeanu, ministrul Muncii, a declarat la Realitatea TV ca aproximativ 17.000 de romani ar putea fi disponibilizati pana la sfarsitul anului din cauza crizei economice. Estimarea ar proveni dintr-o analiza a Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM) si, potrivit Elenei Baboi, director Piata Muncii la ANOFM, „cifra nu este cu mult mai mare fata de anul trecut, poate cu 1.000 de persoane, pentru ca in aceasta perioada angajatorii din constructii isi restrang activitatea si multi dintre cei care anunta disponibilizari nu le pun in practica“.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.