Vanzatorii sustin ca preturile sunt justificate: legumele sunt romanesti, ultimele roade din aceasta toamna. Producatorii spun insa ca legumele din piata sunt in majoritate din import si ca preturile vor mai creste cu peste 15%.

Preturile la legume si fructe au luat-o iarasi razna, dupa ce, cu doar doua luni in urma, comerciantii scumpisera produsele din piete cu 20%. Astfel, in prezent, un kilogram de rosii in pietele bucurestene costa 8 lei, vinetele, intre 4 si 10 lei, iar fasolea verde, 5-10 lei. Gospodinele care vor sa cumpere ardei gras trebuie sa plateasca 5-6 lei/kg, iar pentru gogosari, 4-8 lei/kg. La preturi mai accesibile sunt doar legumele urate si mici.

Carnea, laptele si pâinea urmeaza pe lista scumpirilor

Ca si cum preturile exagerate din piete nu ar fi de-ajuns, reprezentantii producatorilor agricoli avertizeaza ca, pana la finalul anului, vom mai asista la alte scumpiri. „Se vor majora preturile si la paine, lapte si carne. De exemplu, anul acesta, porcul de Craciun va fi la preturi duble fata de anul trecut. Daca in 2007 porcul costa 4 lei/kg, acum, aceeasi cantitate costa cel putin 8,5 lei. Practic, porcul la carcasa isi dubleaza pretul”, ne-a explicat Matei.