Situatia economica actuala i-a afectat si pe „greii” mediului de afaceri din Romania care resimt din plin aceasta criza si se vad nevoiti sa aplice masuri drastice. De la venituri-record, anul trecut, la inchiderea productiei, acum. In aceasta situatie se afla unii dintre cei mai importanti oameni de afaceri autohtoni.

Nu mai sunt bani. Iar pentru ca bancile ofera foarte greu imprumuturi, se anuleaza contracte, se sisteaza plati, se taie bugete. Toate acestea duc in final la inchiderea productiei si la concedieri in masa. Asa poate fi creionata starea actuala a mediului de afaceri autohton in contextul crizei globale.

Cele mai afectate domenii din Romania sunt imobiliarele, confectiile textile si industria auto. Daca pana acum oameni de afaceri autohtoni se fereau sa recunoasca situatia critica in care se afla, astazi, este din ce in ce mai evident ca evolutia negativa a economiei mondiale isi face simtite efectele si in tara noastra.

Interagro, unul dintre cele mai importante grupuri de firme din Romania, controlat de omul de afaceri Ioan Niculae, a oprit de curand productia a patru combinate de ingrasaminte chimice. „Asta inseamna aproximativ 8.000 de tone de ingrasaminte pe zi, respectiv venituri in minus de 3 milioane de dolari zilnic”, a declarat, pentru “Adevarul”, Niculae.

Prima masura pentru limitarea pagubelor consta in disponibilizarea de personal. “De la 1 noiembrie vor fi trimisi in somaj circa 75% din cei 6.000 de angajati. Daca situatia nu se va redresa, va urma o a doua transa, de la 1 decembrie“, spune proprietarul Interagro.

Textilele si imobiliarele, la pamant

Si Combinatul Siderurgic Arcelor Mittal Galati isi reduce productia pentru a adapta oferta la cererea din momentul de fata, au afirmat oficiali ai combinatului galatean. Aceste masuri vizeaza inchiderea a doua din cele patru furnale si reducerea productiei de laminate la jumatate, a precizat liderul de sindicat Gheorghe Tiber.

Maria Grapini, presedintele Patronatului din Industria Usoara si actionarul majoritar al grupului de firme Pasmatex Timisoara, spune ca activitatea in domeniu este „la pamant”. „Nu stiu, dar noi cred ca suntem loviti cel mai rau. Firmele mele si-au scazut productia cu 25% in ultimele doua luni si nu am mai semnat niciun contract cu beneficiarii externi”, spune Grapini.

Pe piata rezidentiala lucrurile stau la fel de prost, lucru recunoscut si de unul din cei mai importanti analisti al acestei piete, Radu Lucianu de la CBRE Eurisko. „Lucrurile sunt mult mai grave pe aceasta piata decat se spune. Speram ca lucrurile se vor revigora abia din a doua parte a anului viitor”, a declarat Radu Lucianu, country manager al CBRE Eurisko.

Tot mai multe cereri de insolventa

Deteriorarea situatiei economice este evidentiata si de numarul in crestere al solicitarilor privind declararea procedurii de insolventa. „In ultimul timp s-au inmultit solicitarile. Acestea au venit din partea unor clienti din diferite domenii de activitate: constructii, real estate, transport international de marfuri”, a declarat Oleg Burlacu, de la firma de avocatura Burlacu&Asociatii.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.