Guvernul a estimat, in documentele trimise Presedintiei in 22 octombrie, ca majorarea concomitenta a salariilor bugetarilor si a punctului de pensie pentru grupele I si II de munca va duce la o inflatie de doua cifre si la disponibilizarea a circa 300.000 de angajati, relateaza NewsIn.

Documentul arata ca, potrivit legii aprobate de Parlament, cadrele didactice din invatamantul preuniversitar si universitar de stat vor beneficia de cresteri salariale suplimentare celor aprobate de Guvern astfel: 55 % pentru profesorii universitari si 37 % pentru personalul didactic din invatamantul universitar (conferentiari, lectori, preparatori) si pentru cel preuniversitar.

Cheltuielile de personal suplimentare, generate de aceste cresteri, sunt de 711 milioane de lei pentru lunile noiembrie si decembrie din 2008 (0,14 % din PIB) si de 4.265 milioane lei pentru intreg anul 2009 (0,74 % din PIB), se arata in analiza detaliata trimisa la Presedintie.

Consecintele majorarii salariilor profesorilor cu 50% ar fi urmate, potrivit Executivului, de presiuni din partea celorlalte categorii de bugetari si din partea personalului din sectorul privat, pentru alinierea nivelului salariului la cel aprobat pentru personalul din invatamant. Astfel, in urma cresterii "inevitabile" a salariilor din sectorul bugetar cu 50%, se va deteriora raportul dintre salariul obtinut in sectorul privat si cel din sectorul bugetar (in prezent castigul mediu brut din sectorul public este cu 30% mai mare decat cel din sectorul privat), astfel incat se va ajunge ca veniturile salariale medii din sectorul bugetar sa fie aproape duble fata de cele din sectorul privat.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.