Cotatiile oficiale au depasit, in ultimele doua zile, pragul istoric de 80 de lei/gram. De-a lungul anului 2008, preturile gramului de aur de 24K (cotatiile BNR) oscilau intre 64 si 69 de lei. Din septembrie, insa, aurul s-a scumpit cu peste 20 de lei.

La sfarsitul lunii trecute, gramul de aur era cotat in graficele Bancii Nationale cu 69-70 de lei, iar in octombrie pretul acestuia a urcat vertiginos pana peste pragul de 80 de lei. Ieri a fost consemnat un nou maxim istoric, de peste 84,4 lei/gram – cotatia afisata de BNR.

Specialistii din acest domeniu afirma ca pretul aurului este “exagerat de ridicat” si se asteapta sa-si revina pana la sfarsitul anului, mai ales daca se vor calma turbulentele financiare externe.

Toata lumea vrea sa cumpere

Majorarea fara precedent a pretului aurului se explica prin faptul ca “acest plasament este vazut ca un refugiu in conditii de criza, probabil ca foarte multi investitori isi reorienteaza acum economiile catre aur”, ne-a declarat presedintele Federatiei Patronale a Bijutierilor din Romania, Mihail Pacioianu.

Pe plan international, tranzactiile cu aur s-au intensificat in ultima perioada, astfel ca ieri s-a ajuns la cotatia de 875 dolari/uncie. “La noi, insa, sunt foarte putini care vand si multi ar vrea sa cumpere masiv, dar nu pot din lipsa de lichiditati”, a explicat Mihail Pacioianu.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.