Bruxelles-ul isi poate exprima dubiile privind legalitatea planului german de salvare a grupului auto Opel, dar nu va actiona pentru impiedicarea vanzarii catre Magna, pentru a nu risca falimentul constructorului auto european.
"Nu cred ca o vom lua iar de la capat. Deoarece pe 1 noiembrie Germania poate cere recuperarea ajutorului si acest fapt ar insemna falimentul Opel", spune vicepresedintele sindicatului european al Opel, Rudi Kennes, citat de NewsIn.

In ce priveste General Motors, care ar trebui sa semneze acordul de preluare a Opel de catre Magna, la mijlocul acestei saptamani, nu exista niciun motiv pentru a da inapoi.

Germania a dirijat procedura de preluare a filialei europene a GM, impunandu-si favoritul - producatorul de componente auto Magna, in consortiu cu banca rusa Sberbank.

"Procesul de vanzare s-a derulat in mod straniu. Au fost ignorati alti investitori interesati precum RHJ International si compania chineza BAIC. In principiu, acest fapt nu este conform dreptului european", considera Frank Schwope, analist pe probleme auto la banca germana NordLB, care crede, totusi ca executivul european isi va da acordul final, in caz contrar devenind "impopular", deoarece "o noua intarziere ar pune Opel in pericol".

Totodata, Germania a primit reprosuri pentru ca a promis ajutoare publice pentru mentinerea locurilor de munca din fabricile sale, desi Opel mai are fabrici in alte sase tari.

Vineri, CE a emis un prim aviz, precizand ca a gasit "indicii semnificative" ca ajutorul promis de Berlin incalca regulile europene de concurenta, deoarece facea obiectul unei conditii inainte ca cumparatorul in cauza, Magna/Sberbank, sa preia o participatie majoritara" in constructorul auto.

Raspunzand imediat acestei critici, Germania a scris GM si Opel ca ajutorul de stat va fi disponibil oricare ar fi cumparatorul constructorului european. Bruxelles-ul asteapta in continuare sa primeasca detalii precise privind acordurile financiare.

La randul sau, cancelarul german Angela Merkel nu vede niciun motiv pentru a rediscuta vanzarea Opel catre Magna, potrivit purtatorului sau de cuvant.

In schimb, General Motors este pregatit sa treaca la un plan B daca tranzactia devine caduca, chiar daca privilegiaza in continuare vanzarea catre Magna.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.