Mercedes a realizat un prototip care vine cu cateva solutii deloc conventionale pentru siguranta.
Anul acesta Mercedes aniverseaza cateva inovatii si debuturi in domeniul sigurantei, asa ca germanii vin cu cateva solutii experimentale destul de neobisnuite. Mercedes a realizat si un concept care inglobeaza toate aceste tehnologii, pe baza actualului S-Klasse, versiunea S 400 Hybrid. Modelul se numeste ESF 2009 si toate sistemele de siguranta pe care le inglobeaza sunt functionale.


Airbag-ul pentru... franare


Mercedes S 400 Hybrid - ESF 2009Inca de la inceputurile automobilului modern, franarea se bazeaza pe frecarea dintre pneuri si suprafata de rulare. Practic, de aderenta pneurilor si de puterea sistemului de franare depinde eficienta opririi unei masini, fie ea de serie sau de curse. Sigur nu ne referim aici la frana aerodinamica a lui Mercedes SLR sau Bugatti Veyron, sau la parasutele cu care sunt oprite dragsterele.

Ce a imaginat Mercedes pare simplu la prima vedere - marirea suprafetei de frecare, a suprafetei de contact dintre masina si asfalt. Din punct de vedere al realizarii practice, germanii au pus la punct un.. airbag. Conceptul ESF 2009 dipune de un airbag special (numit braking bag), amplasat sub masina. Cand impactul este aproape (asta decid senzorii celorlalte sisteme de siguranta) airbag-ul este declansat sub masina. Partea care intra in contact cu asfaltul, una speciala, rezistenta, ajuta semnificativ la franare, dar si la stabilizarea masinii, in cazul unui inceput de derapaj. Sistemul nu este gata pentru productia de serie, dar functioneaza la nivel experimental.



Despre autor:

Sotto

Citeste articolul integral in Sotto

Sursa: Sotto


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.