Principalele momente din piata auto au fost anul acesta, preluarea uzinei Craiova de catre Ford, greva Dacia, scaderea vanzarilor de masini noi, intrarea in vigoare a noii taxe de poluare la 1 iulie, inchidere temporara a uzinei Dacia si reducerea capacitatii de productie, triplarea vanzarilor de masini rulate in noiembrie, anuntarea anularii salonului auto 2009, precum si triplarea taxei auto pentru masinile vechi incepand din decembrie 2008.

Ford a devenit in martie, oficial, proprietarul Automobile Craiova

Ford a preluat in luna martie fosta uzina Daewoo de la Craiova. Compania a anuntat ca va incepe productia in Romania din 2009, primul model care va fi fabricat fiind Transit Connect.

Ford a transferat in cont suma de 57 milioane de euro pentru pachetul de 72,4% din actiunile detinute de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului la Automobile Craiova

Producatorul american s-a angajat totodata la investitii directe de 675 milioane euro pentru modernizarea fabricii si pentru cresterea productiei de automobile la 300.000 de vehicule anual, dar si pentru suplimentarea numarului de angajati.

Printre actionarii importanti ai companiei se mai numara SIF Oltenia (SIF5), care controleaza 22,06% din actiunile Automobile Craiova.

Angajati de la Uzina Dacia au intrat in greva in luna martie

Angajatii uzinei Dacia au intrat in greva generala pe timp nelimitat in data de 24 martie, dupa ce au respins oferta administratiei de majorare salariala cu 12%, pretentiile lor fiind mult mai mari.

Sindicatul Uzinei a intocmit o lista cu 14 revendicari, printre cele mai importante numarandu-se marirea salariala in suma fixa de 550 de lei, in doua transe si prime de Paste si de Craciun, in valoare de 50% din salariul mediu brut total pe societate.

Greva generala de la Dacia Pitesti a determinat scaderea productiei modelului Logan cu 15.000 de unitati fata de grafic.

Potrivit autoplus.fr, pierderile uzinei ar depasi deja 150 de milioane de euro, deoarece, in conditiile grevei, numai cateva zeci de vehicule sunt asamblate in fiecare zi, fata de 1.300 de masini in mod obisnuit.

Vanzarile de masini noi au inceput sa scada incepand din luna mai

Vanzarile de masini noi au inceput sa scada incepand din luna mai, fiind livrate 23.464 autoturisme, cu 29% mai putin decat in mai 2007, cand au fost comercializate 32.912 unitati.

Mai multe informatii despre cele mai importante momente din industria auto romaneasca gasiti aici.


Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.