"Sunt scutite de la plata acestei taxe masinile a caror capacitate cilindrica nu depaseste 2.000 cm cubi si care au in dotare Euro 4. Mai este exceptata inmatricularea autoutilitarelor cu norme de poluare Euro 4. Ordonanta de urgenta ce abroga vechea ordonanta va fi publicata joi in Monitorul Oficial si va intra in vigoare de la data de 15 decembrie", a declarat purtatorul de cuvant al Executivului, Camelia Spataru.

Aceasta a mai anuntat ca persoanele care au platit taxa potrivit vechii ordonante emise de Guvern isi vor primi banii inapoi.

Alba-neagra cu taxa auto

Guvernul aduce, astfel, lamuriri, dupa ce numerosi posesori de autoturisme au protestat marti intrucat au fost nevoiti sa plateasca aceasta taxa, desi initial era anuntat ca vechea ordonanta va intra in vigoare de la jumatatea lui decembrie.

Autoritatile au anuntat ca au perceput aceasta data, deoarece in MO nu era specificata data de 15 decembrie de cand urma sa se tripleze taxa de poluare auto.

Camelia Spataru a adaugat ca guvernul poate sa adopte inca ordonante de urgenta "pana la data validarii mandatelor noilor parlamentari alesi". Parlamentul actual al Romaniei isi incheie mandatul pe 13 decembrie, iar noul legislativ va fi investit din 15 decembrie.