Ne-am trezit ieri-dimineata cu taxa auto majorata de trei ori, asteptata abia de la 15 decembrie. Guvernul a spus initial ca va rezolva eroarea printr-o erata. Pe seara s-a razgandit.

Administratiile financiare trebuie sa aplice de marti noile reglementari privind triplarea taxei de poluare auto, odata ce ordonanta de urgenta a guvernului a fost publicata in Monitorul Oficial, a anuntat Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF). In comunicatul institutiei se precizeaza ca "ordonantele de urgenta ale Guvernului intra in vigoare la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, sub conditia depunerii lor prealabile la Camera competenta sa fie sesizata, daca in cuprinsul lor nu este prevazuta o data ulterioara".

Haos si indignare

Miile de soferi care au vrut sa-si inmatriculeze ieri masini din import, in ideea de a plati taxa auto mai mica valabila pana la 15 decembrie, au gasit la casieriile Finantelor taxa majorata de trei ori. Guvernul lasase sa se inteleaga ca va introduce taxa marita de la 15 decembrie, odata cu eliminarea taxei pentru masinile noi, astfel ca populatia s-a grabit sa profite pana atunci de taxa introdusa la 1 iulie, relateaza Cotidianul. In ordonanta de urgenta care prevede majorarea nu exista insa nici un termen special pentru taxa marita, astfel ca ea a intrat in vigoare ieri, odata cu publicarea actului in Monitorul Oficial.

Ieri, dupa ce s-a starnit scandal la administratiile financiare, surse guvernamentale au explicat ca Executivul a uitat sa puna un termen majorarii taxei pe masinile second-hand. Astfel, administratiile financiare au respectat ordonanta de urgenta care prevede majorarea de trei ori a taxei.

Cotidianul a anuntat in timpul zilei de ieri ca ordonanta va fi reparata printr-o erata, astfel ca de azi si pana pe 15 decembrie urma ca taxa sa poata fi platita la valorile actuale, mai mici. Pe seara, insa, Guvernul a vazut ca tehnic nu poate face erata, asa ca a renuntat la ea, lasand in vigoare taxa triplata. Tot Cotidianul atrage atentia ca pana la 15 decembrie, data la care intra in vigoare anularea, taxa este tripla si pentru masinile noi. Deci cei care vor sa inmatriculeze masini vechi nu mai au nici un motiv sa se grabeasca, iar cei cu masini noi trebuie sa astepte data de 15 decembrie.

Presedintele AFM: "Comisia intervine doar daca se produc discriminari, or aici nu e vorba de asa ceva"

Actul normativ, care prevede triplarea taxei auto, a fost publicat fara ca guvernul sa fi primit vreun raspuns din partea Comisiei Europene, arata Realitatea. Opinia oficialilor CE era necesara pentru intrarea in vigoare a acestei masuri, in contextul in care in urma cu aproximativ un an taxa a fost identica pentru masinile second-hand. Atunci oficialii de la Bruxelles au calificat drept discriminatorie taxa auto.

Presedintele Administratiei Fondului de Mediu, Mihai Toti, sustine insa ca nu vor exista obiectii din partea CE in ceea ce priveste triplarea taxei de poluare la autoturisme, deoarece nu a fost modificat modul de calcul, fiind majorat doar cuantumul.

Potrivit Wall-Street, Toti a subliniat faptul ca majorarea taxei este o idee buna si ca banii se intorc tot la cetateni, prin programule de inlocuire a parcului auto (programul Rabla), cel de inlocuire a sistemului de incalzire clasic cu surse regenerabile de producere a energiei (cunoscut drept programul de panouri solare), precum si cel vizand parcurile.

Guvernul a decis, la inceputul acestei luni, triplarea taxei de auto pentru masinile second-hand si suspendarea din 15 decembrie a aplicarii taxei auto pentru masinile noi. Ordonanta de urgenta a fost publicata luni in Monitorul Oficial (MO).

In actul normativ se precizeaza ca din 8 decembrie sunt exceptate de la plata taxei auto toate masinile conforme normelor Euro 5 si Euro 6, precum si vehiculele electrice si hibride, iar din 15 decembrie de aceasta exceptie beneficiaza si autovehiculele a caror capacitate cilindrica nu depaseste 2.000 de centimetri cubi si care sunt inmatriculate pentru prima data in Romania sau in alte state membre ale Uniunii Europene.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.