Doua sunt masurile pe care François Fourmont le va aplica pentru a scoate Dacia din criza pe care o traverseaza acum.

„Voi reduce stocurile formate in ultimele doua luni si voi taia anumite costuri, in special cele legate de cresterea capacitatii de productie, dar si din biroul central”, explica managerul general al constructorului auto, intr-un interviu acordat ziarului „Adevarul”.

Criza financiara globala, dublata de restrictiile la creditare, acesti doi factori s-au suprapus pe piata auto romaneasca aflata deja in deriva.

Invazia masinilor second-hand incepand din iulie, ca urmare a taxei „de poluare” creata de fostul ministru de Finante Varujan Vosganian, a scazut dramatic interesul romanilor pentru autoturismele noi.

Aceasta situatie a luat prin surprindere Dacia. Nu mai departe de vara acestui an se finalizau detaliile legate de cresterea capacitatii de productie la 400.000 de autoturisme pe an (de la 350.000, acum), masura ce ar fi urmat sa fie pusa in aplicare din 2009.

„Discutam chiar despre introducerea unei a patra echipe (schimbul patru, care ar fi urmat sa acopere productia in weekend, n.red)”, explica Fourmont.

Buget ciopartit

Ajustarea nivelului stocurilor la vanzari ar putea impune noi intreruperi ale productiei, intr-o prima faza. Daca masura nu va fi suficienta, atunci Dacia ar putea apela la scaderea productiei zilnice, ceea ce impune disponibilizari.

In paralel, directorul general al Dacia a decis sa renunte la o parte din investitiile planificate pentru anul viitor. „Aveam bugetate investitii de 250 de milioane de euro.

Le-am redus la 150 de milioane de euro si am taiat in special din investitiile in cresterea capacitatii de productie, a noastra si a furnizorilor”, explica seful de la Dacia.

Au ramas „in picioare” proiectele privind lansarea masinii de teren Sandero (prevazuta pentru sfarsitul lui 2009), precum si adaptarea Van si Pick-Up la cele 20 de tari in care vor fi lansate, dupa cum explica Fourmont.