Criteriile de aplicare a sistemului "bonus malus" in tarifarea asigurarilor RCA, care va demara in 2010, vor fi stabilite ulterior de catre arbitrul asigurarilor, se arata in comunicat.

CSA avertizeaza ca va sanctiona asiguratorii cu retragerea autorizatiei de practicare a RCA, iar intermediarii cu retragerea autorizatiei de functionare, daca nu respecta prevederile referitoare la modul de stabilire a tarifelor RCA, se arata in comunicat.

Prevederile stabilesc nivelul de aplicare a reducerilor, comisionul maxim de contractare a asigurarilor, notificarea tarifelor, precum si limitele de despagubire.

Masurile luate vor conduce la diminuarea semnificativa a erorilor de completare a politelor RCA si, implicit, la cresterea acuratetei bazei de date CEDAM, se mai arata in comunicat.

Prin aceste masuri, CSA incearca sa mareasca disciplina din activitatea de subscriere a riscurilor de RCA, precum si diminuarea costurilor de achizitie ale asiguratorilor, cu efecte pozitive atat pentru asiguratori, cat mai ales pentru asigurati.

Arbitrul asigurarilor a amintit ca va reduce la 1,10% contributia datorata de asiguratori din activitatea de RCA.