La EuroNCAP se produce in sfarsit o schimbare. Acum ceva timp circula zvonul conform caruia organizatia ar putea introduce sistemul de punctare cu 6 stele, deoarece in vremurile actuale tot mai multe masini reusesc sa obtina 5 stele si nu mai exista o departajare foarte clara.

EuroNCAP a anuntat ca nu va introduce sistemul de punctare cu 6 stele, in schimb modifica criteriile de acordare a 5 stele.

Astfel, cei de la EuroNCAP spun ca incepand cu anul viitor, nici o masina nu va putea obtine 5 stele, daca nu este prevazuta cu ESC (Electronic Stability Control) - termen generic pentru toate sistemele electronice de stabilitate. Chiar daca masina se comporta bine la toate testele, ea va obtine 4 stele in conditiile in care nu este dotata cu ESP.

Aici intervine si o mica nelamurire. EuroNCAP spune ca nici o masina fara ESP in dotarea de serie nu va putea obtine 5 stele, pentru ca apoi sa spuna, tot in comunicatul oficial, ca producatorii vor trebui sa aduca dovada ca "majoritatea" modelelor similare celui testat vor fi echipate cu ESP. Crash-testele cu modele noi se fac la putin timp dupa ce acestea incep sa fie comercializate. In aceste conditii, cum vor putea producatorii sa faca dovada ca vor vinde mai mult de jumatate din productia acelui model, cu ESP la bord, cand este destul de clar ca, cel putin versinile de baza ale modelelor mici nu vor avea ESP in serie pentru a nu creste pretul? Probabil lucrurile se vor lamuri odata cu primele teste facute dupa noul sistem, in februarie 2009.

Click aici pentru a afla ce teste trebuia sa mai treaca masina dumneavoastra pentru a primi 5 stele.