Guvernatorul a mentionat ca persistenta presiunilor dinspre excesul de cerere, determinata si de cresterea economica "evident peste potential" din primul trimestru al anului, de 8,2%, a contribuit la modificarea prognozei de inflatie pe 2008, de la 6% la 6,6%.

Pe de alta parte, Isarescu a calificat raportul asupra inflatiei prezentat luni drept unul pozitiv, in conditiile in care BNR mizeaza in continuare pe o temperare a inflatiei in urmatoarele luni, iar economia Romaniei creste intr-un ritm alert, intr-un context international recesionist.

De altfel, Romania este singura tara pentru care Comisia Europeana a revizuit in sus estimarea pentru cresterea economica in acest an.

Astfel, in ultima prognoza publicata in aprilie, Bruxelles-ul a revizuit estimarile de crestere economica a Romaniei pentru acest an la 6,2%, de la 5,9% in prognoza anterioara, dar vede, pentru 2009, o temperare mai puternica a avansului produsului intern brut (PIB), la 5,1% - fata de 5,8% in estimarile publicate in noiembrie 2007.

Comisia Nationala de Prognoza (CNP) estima, in ultima proiectie din primavara, o crestere a PIB de 6,5% in acest an.

Click aici pentru a afla care sunt prognozele analistilor pentru rata inflatiei.