Saptaminalul "Academia Catavencu" publica in editia de astazi o ancheta cu titlul "De la Hidrospaga, Va Tech s-a intins si la termospaga", prin care sustine ca pretul platit de statul roman pentru modernizarea termocentralei Bucuresti Vest este mult prea mare comparativ cu lucrari similare contractate in alte tari, chiar de concernul Va Tech. Acestuia i-a fost incredintat, fara licitatie, contractul respectiv de catre fostul ministru al economiei, Dan Ioan Popescu.

Publicatia amintita afirma ca noul ministru Codrut Seres nu face decit sa sustina contractul, in ciuda numeroaselor semne de intrebare care au aparut.
Va Tech, concernul care a primit de la statul roman contractele de reabilitare a hidrocentralelor Portile de Fier, pe vremea guvernului Nastase, a anuntat recent ca va construi un nou grup la termocentrala Bucuresti Vest, valoarea contractului fiind de 135 de milioane de euro. "Academia Catavencu" sustine ca acest contract este mai mult decit dubios, in conditiile in care Va Tech este o companie care produce tehnologie hidro, pe cea termoelectrica achizitionind-o de la terti. "Acum, de exemplu, furnizorul lor (n.r. - al Va Tech) este General Electric, o companie care ar fi putut fi partener direct al romanilor", scrie "Academia Catavencu".

750 euro/kW, investitie specifica la noi

Pentru a demonstra ca Romania pierde cu virf si indesat din afacerea cu Va Tech, "Academia Catavencu" face o comparatie intre costurile unor lucrari de constructie contractate de Va Tech in alte state. Indicatorul folosit pentru comparatie este investitia specifica, exprimata in cost/kilowatt.
Astfel in Italia, pentru constructia centralei Termoli (765 MW putere), valoarea contractului a fost de 220 de milioane euro, iar investitia specifica de 287 euro/kW. In Grecia, un contract pentru o centrala de 400 MW din Salonic s-a semnat pentru 190 de milioane euro, deci o investitie specifica de 475 euro/kW. In Germania, o centrala cu putere de 400 MW a costat 180 de milioane euro, investitia specifica fiind de 450 euro/kW. O centrala de 770 MW construita la 40 de km de Ankara (Turcia) a costat 330 milioane euro. Aici, investitia specifica a fost de 428 euro/kW.

Grupul construit de VA Tech la CET Vest are puterea de 180 MW, iar valoarea anuntata a investitiei este de 135 de milioane euro. Calculele arata ca, la noi, investitia specifica se va ridica la 750 euro/kW, cu mult mai scumpa decit in celelalte cazuri. In plus, scrie "Catavencu", la noi vor fi reutilizate facilitati existente, fiind vorba despre o extindere. "Costurile maxime n-ar avea voie sa depaseasca 400 euro/kW. In aceste conditii, se poate spune ca aproximativ 63 de milioane de euro nu se regasesc in costuri reale. Unde se duc?", se intreaba saptaminalul citat.

Al treilea contract incredintat direct

"Evenimentul zilei" a relatat despre contractul dat firmei Va Tech prin incredintare directa in perioada in care Ministerul Economiei si Comertului (MEC) era condus de Dan Ioan Popescu. Intrebat de ce s-a preferat incredintarea directa in locul licitatiei, fostul ministru Dan Ioan Popescu s-a declarat deranjat ca i se cer amanunte prea tirziu. "Ca sa ma intrebati dupa doi ani, mi se pare putin deplasat", ne-a spus la acel moment fostul ministru.

Codrut Seres, actualul ministru al economiei, spune ca, deocamdata, contractul nu este functional. "Am mai cerut o data datele de la ELCEN. Le astept astazi, impreuna cu o analiza comparativa, similara cu cea din investigatia "Academiei Catavencu". Daca analiza demonstreaza ca pretul platit de noi este mult prea mare, ne vom opri, nu vom merge mai departe cu Va Tech", ne-a declarat ieri Codrut Seres.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.