Boardul Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a decis majorarea dobanzii de politica monetara cu un sfert de punct procentual, in contradictie cu asteptarile analistilor, care mizau pe o mentinere, si a lasat neschimbat nivelul rezervelor minime obligatorii cerute bancilor

BNR surprinde bancherii si majoreaza dobanda cheie. Se intareste leul? Cei mai multi dintre analistii estimau o mentinere a dobanzii cheie la nivelul actual, in conditiile in care anticipeaza o temperare a inflatiei incepand din august, dupa un varf de peste 9% care ar urma sa fie atins in iulie.

Banca centrala a mai anuntat ca va continua gestionarea ferma a lichiditatii de pe piata monetara prin intermediul operatiunilor de piata, actiune care se realizeaza prin activitati de sterilizare a excesului de lichiditate din piata interbancara, in scopul de a mentine dobanzile la nivelul dorit, adica in apropierea dobanzii de politica monetara.

Majorarea surpriza a dobanzii cheie la 10,25% ar putea fi raspunsul bancii centrale la inrautatirea prognozei de inflatie pentru acest an, prin efectul de intarire a leului, si ar putea indica anticiparea unui deficit bugetar mult peste cel promis de Guvern.

Banca centrala a anuntat, joi, majorarea dobanzii de politica monetara cu un sfert de punct procentual, la 10,25%, si aprobarea noului Raport trimestrial asupra inflatiei, care va fi prezentat luni, intr-o conferinta de presa, si care va arata noua prognoza de inflatie a BNR pentru sfarsitul acestui an si pentru 2009.

"BNR a revizuit in sus prognoza de inflatie pentru sfarsitul lui 2008 si, probabil, pentru 2009", a declarat, citat de NewsIn, Nicolaie Alexandru-Chidesciuc, senior economist in cadrul ING Bank Romania.


Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.