Dintre titlurile care se tranzactioneaza la Bursa cu siguranta ati auzit de forward, futures sau optiuni. Si in mod cert v-ati intrebat ce sunt exact fiecare dintre ele? Pentru a intelege mai bine mecanismele acestor titluri derivate, MoneyBox.ro a contactat Bursa Monetar-Financiara si de Marfuri Sibiu (SIBEX)

Futures – ce sunt si cum le folosim? “Contractul futures este un angajament standardizat intre doi parteneri, un vanzator si un cumparator prin care acestia isi asuma obligatia de a vinde, respectiv de a cumpara un anumit activ (devize, actiuni, alte titluri financiare sau marfuri si titluri pe marfuri), la un pret stabilit in momentul incheierii tranzactiei si cu executarea contractului la o data viitoare numita scadenta.” conform spuselor lui Decebal Todarita, purtator de cuvant al SIBEX

Ce presupune un futures?

Din cele spuse mai sus reiese ca un contract futures are cinci componente: cele doua parti, bunul tranzactionat, actul sau natura acordului (a cumpara sau a vinde), momentul in care contractul este terminat si pretul la care se incheie acordul.

Partile contractului, cumparatorul si vanzatorul titlurilor (persoane fizice sau juridice), nu se cunosc in mod neaparat. Din acest motiv, piata standardizata a titlurilor futures, a creat un mecanism (clearinghouse) o a treia parte daca vreti, care asigura vanzatorul si cumparatorul ca acordul va fi dus la bun sfarsit. Clearinghouse-ul, la noi reprezentat de Casa Romana de Compensatie (CSR), este entitatea care intermediaza tranzactiile si la care cele doua parti trebuie sa depuna o suma minima de bani. Din acest “depozit” se vor vira sumele corespunzatoare catre partile contractului la incheierea acestuia.

Spre deosebire de alte tipuri de titluri (optiuni), in cazul titlurilor futures bunul tranzactionat isi schimba proprietarul si poate avea consistenta fizica, ca de exemplu o marfa (cereale, aur, metale, cafea, etc.), sau nu, cum este cazul unei activitati financiare (si aici e vorba de futures financiare, iar “bunul” ia forma unei valute sau a unui indice bursier). Pentru bunurile tranzactionate prin intermediul contractelor futures, piata impune niste standarde de calitate si cantitate.


Despre autor:

Sursa: Moneybox.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.