Indicele de incredere in economia romaneasca a scazut in iulie cu 1,5 puncte fata de iunie, la 101,4 puncte, nivel care nu a mai fost atins in ultimul an, Romania urmand o tendinta descendenta, asemenea celor mai multe din statele UE, potrivit datelor publicate de Comisia Europeana.
Romania a inregistrat cresteri ale increderii la trei indicatori din cinci, optimismul privind evolutia industriei, serviciilor si a comertului fiind contracarat de pesimismul pentru consum si constructii, conform datelor publicate de Directoratul General pentru Economie si Afaceri din cadrul Comisiei Europene (CE).

Increderea in industria locala a crescut cu un punct, Romania fiind al patrulea stat din Uniune la increderea in acest indicator economic, dupa Cipru, Bulgaria si Cehia.

In ce priveste serviciile, increderea a crescut cu 17 puncte, Romania fiind pe pozitia a opta in UE, la egalitate cu Cipru. Pentru acest indicator, managerii estimeaza marirea numarului de angajati.

Increderea in consum s-a diminuat cu 15 puncte, acest indicator inregistrand scaderi in ce priveste increderea la toate statele membre.

In iulie, potrivit datelor prezentate, s-au inrautatit atat situatia financiara a gospodariilor, cat si situatia economica generala din ultimele 12 luni. In schimb, intre iulie 2007 si iulie 2008 au crescut preturile, o evolutia similara acestora fiind prognozata si pentru urmatoarele 12 luni.

Pentru comert, increderea s-a apreciat cu 22 puncte, evolutie similara celei din Cehia, plasand Romania pe pozitia a doua intre statele comunitare, dupa Slovenia. Managerii consultati estimeaza ca angajarea va evolua in mod pozitiv in acest sector.

Increderea in constructii a coborat cu 7 puncte, cel mai rau la acest capitol stand Marea Britanie, cu o diminuare de 36 de puncte. Pentru perioada urmatoare se estimeaza o diminuare a numarului de salariati, precum si o crestere a preturilor.

Datele Directoratului general pentru Economie si Afaceri al CE arata ca, in luna iulie, increderea in economie a scazut in mod abrupt fata de luna iunie, atat in statele din cadrul Uniunii Europene, cat si in zona euro, cu 5,8, respectiv 5,3 puncte, la 88,7 si 89,5 puncte, fiind cel mai mare declin inregistrat fata de luna anterioara din octombrie 2001.

Scaderea increderii in economie se datoreaza pesimismului legat, in principal de evolutia serviciilor si a comertului. Si celelalte domenii analizate - industrie, constructii si retail - au fost caracterizate, in iulie, de diminuari ale sentimentului de incredere privind evolutia ulterioara.

Aproape toate statele UE s-au confruntat, in iulie, cu o scadere a increderii in evolutia economica. Cele mai mari scaderi ale gradului de incredere au fost inregistrate in Italia (9,6 puncte) si Marea Britanie (7,2 puncte), urmate de Franta - 4,7 puncte - si Germania (4,2 puncte).

Evolutia preturilor, a cursului de schimb, situatia de pe pietele financiare internationale influenteaza perceptia asupra economiei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.