O noua majorare a dobanzii cheie la 10,25% de catre Banca Nationala a Romaniei (BNR) nu este exclusa, insa masura nu ar fi necesara, in conditiile in care inflatia va incepe sa se tempereze in urmatoarele luni, a declarat directorul general al Erste Bank, Andreas Treichl.

"Recolta agricola va fi buna si ne asteptam la o temperare a inflatiei in Romania pana la sfarsitul anului. In aceste conditii, un nivel de 10% al ratei dobanzii este suficient", a spus Treichl, citat de NewsIn.

El a precizat ca situatia optima pentru Romania ar fi ca dobanda de politica monetara sa se mentina la 10%, iar cea la euro "sa mai creasca putin".

Treichl a criticat unele analize referitoare la piata din Romania, care i se par exagerat de pesimiste.

"Piata romaneasca are un potential foarte ridicat si ar trebui sa e termine odata cu porcariile despre aceasta. Ati citit, probabil, sute de pagini scrise de analisti de 24 de ani, care se autointituleaza profesori. Cred ca este nevoie de un studiu serios care sa puna capat acestui fenomen", a mai spus Treichl.

Analistii din piata interna mizeaza pe mentinerea dobanzii de politica monetara la 10%, conform sondajului efectuat de NewsIn, insa jucatorii straini ar vrea o majorare a dobanzii cheie in cadrul sedintei de politica monetara a BNR din 31 iulie.

BNR a majorat de sase ori dobanda de politica monetara de la sfarsitul lui octombrie pana in prezent, interval in care dobanda cheie a urcat de la 7% la 10%. Ultima majorare a fost facuta la sedinta de politica monetara anterioara, din 26 iunie, cand banca centrala a ridicat nivelul dobanzii cheie cu 0,25 puncte procentuale, de la 9,75%.

Atat specialistii din piata, cat si BNR, mizeaza pe o crestere mai temperata a inflatiei, incepand cu luna august, dupa ce estimarile arata un varf inflationist ce va fi atins in luna iulie, de aproximativ 9,5%. Banca centrala estimeaza, pentru sfarsitul anului, o inflatie anuala de 6%, dar tinteste un nivel de 3,8%, plus sau minus un punct procentual.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.