Atat oficialii din guvern, cat si managerii companiilor si-au revizuit in sus asteptarile referitoare la evolutia inflatiei din acest an

Ultimul sondaj realizat de statisticieni arata cresteri de cel putin 20% ale preturilor, iar estimarile guvernamentale sunt mult mai pesimiste decat erau in primavara.

Industriasii, comerciantii, constructorii si prestatorii de servicii chestionati de Institutul National de Statistica (INS) preconizeaza ca vor fi afectati de cresteri semnificative ale costurilor de productie si, in consecinta, vor creste preturile lor de vanzare.

Operatorii din industrie spun ca le vor creste costurile, soldul conjunctural pentru astfel de raspunsuri ajungand la 35% (fata de 24% in sondajele anterioare). La fel, aproape jumatate (46%) din constructori cred ca vor creste preturile lucrarilor, in timp ce un sfert (23%) din prestatori spun ca tarifele percepute pentru serviciile lor vor fi mai mari.

Cei mai pesimisti din acest punct de vedere sunt comerciantii, 54% din ei anuntand cresteri inevitabile ale preturilor in perioada imediat urmatoare. Rezultatele sondajului, anuntate ieri de INS, mai arata ca numarul salariatilor va scadea in industrie si va creste in celelalte ramuri, respectiv constructii, comert si servicii. In rest, previziunile managerilor privind activitatile si afacerile lor sunt relativ optimiste, pe toata linia.

Prognoza de inflatie a Bancii Nationale a Romaniei pentru 2008 este de 6%, iar tinta bancii centrale plaseaza indicele preturilor de consum la 3,8% plus minus un punct procentual.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.