Industria prelucratoare, constructiile, comertul cu amanuntul si serviciile vor inregistra o tendinta de crestere in intervalul iulie - septembrie comparativ cu cele trei luni anterioare, potrivit datelor publicate de Institutul National de Statistica (INS)

"Potrivit opiniilor exprimate in luna iulie 2008 de catre managerii societatilor comerciale, se contureaza pentru perioada iulie - septembrie 2008, o crestere a activitatii din industria prelucratoare, constructii, comertul cu amanuntul si in sectorul de servicii, in raport cu cele trei luni anterioare", se arata in ancheta de conjunctura realizata de INS.

Managerii companiilor considera ca in trimestrul al treilea din acest an se va mentine o tedinta pozitiva atat pentru volumul productiei din industria prelucratoare (sold conjunctural +15%, cat si pentru stocul de contracte si comenzi (sold conjunctural +9%).

Potrivit INS, exportul de produse finite va avea o tendinta de stabilitate, de asemenea si competitivitatea produselor romanesti pe piata Uniunii Europene.

Pe ansamblul industriei prelucratoare, numarul de salariati ar putea sa scada usor (soldul conjuctural fiind de minus 7%), cele mai afectate ramuri fiind prelucrarea titeiului, cocsificarea carbunelui, tratarea combustibililor nucleari, precum si metalurgie unde se estimeaza reduceri importante ale numarului de angajati (sold conjunctural de minus 38%, respectiv de minus 34%.

Pe de alta parte, managerii apreciaza ca preturile produselor industriale vor creste (+35%), tendinta fiind mai accentuata decat in estimarea din luna anterioara, cand soldul conjunctural era de +24%.

Soldul conjunctural reprezinta diferenta procentuala intre alternativele extreme, care exprima tendinta de evolutie a indicatorilor fata de perioada de referinta. Anchetele de conjunctura sunt realizate in cofinantare, cu contributia Comisiei Europene - DGECFIN (Bruxelles).

Cresteri de productie, personal si preturi in constructii

Conform estimarilor din luna iulie, pentru urmatoarele trei luni, in activitatea de constructii se va inregistra o crestere a volumului productiei (sold conjunctural +29%, corelata cu o marire a stocului de contracte si comenzi (sold conjunctural +24%).

De asemenea, managerii companiilor chestionati de INS apreciaza ca, in acest sector, va avea loc si o majorare a numarului de salariati (sold conjunctural +11%).
In ce priveste preturile, INS indica un sold conjunctural de +46%, prognoza fiind similara celei din luna precedenta.

Managerii societatilor comerciale estimeaza, ca in trimestrul al treilea, se va inregistra o crestere a vanzarilor de marfuri, pe total activitate (sold conjunctural +30%). In plus, conform previziunilor celor intervievati, situatia economica isi va mentine tendinta pozitiva (sold conjunctural +36%).


Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.