Prin artificii cu nume pretentios, autoritatile continua sa pompeze bani intr-un sistem ineficient. Pentru ca 6.000-7.000 de locuri de munca sa fie protejate, cetatenii platesc impozite usturatoare la bugetul de stat

Cu banii cheltuiti pe masuri sociale, Guvernul ar fi putut restructura o mare parte a celui mai indatorat sector din economia romaneasca

Autoritatile romane par sa nu priceapa conceptul de concurenta, negociat, nu de mult, cu Uniunea Europeana. Daca oficialii de la Bruxelles au atras atentia, in repetate randuri, asupra
subventiilor uriase care iau calea gaurilor negre din industrie si nu numai, Guvernul pare sa nu reuseasca sa treaca, in acest domeniu, din plan declarativ in realitatea ineficientei sectorului de stat, si cauta in permanenta noi artificii prin care sa verse sume imense in conturile unor societati care merg in pierdere.

Va prezentam, in continuare, cateva exemple din industria romaneasca, gestionata la fel de prost de Ministerul Economiei si Comertului.
Datoriile SN Lignitului Oltenia si ale complexelor energetice Turceni, Rovinari si Craiova fata de Societatea pentru Inchiderea-Conservarea Minelor vor fi compensate prin acordarea unor noi actiuni, rezultate din majorarea capitalului celor patru unitati, au declarat surse din Ministerul Economiei si Comertului (MEC), citate de agentia Mediafax.

Ministerul va propune Guvernului un proiect de act normativ prin care reprezentantii MEC in Adunarea Generala a Actionarilor vor fi abilitati sa aprobe atat majorarea capitalului social al Societatii Nationale a Lignitului Oltenia, a complexelor energetice prin emiterea de actiuni noi, cat si compensarea cu aceste actiuni a creantelor Societatii pentru Inchiderea-Conservarea Minelor.

Actiunile respective vor fi transmise mai departe Ministerului Economiei si Comertului, pentru a fi valorificate intr-un pachet comun si la acelasi pret cu actiunile detinute deja de stat. Pana la valorificarea actiunilor care fac obiectul compensarilor, ministerul va incasa dividendele aferente.

Sumele obtinute in urma valorificarii vor fi virate Societatii pentru Inchiderea-Conservarea Minelor, dupa deducerea cheltuielilor ministerului pentru pregatirea si finalizarea procesului de privatizare a complexelor energetice. La randul ei, societatea va folosi banii incasati pentru a-si achita obligatiile bugetare restante.

"Prin aceasta metoda care va reglementa situatia datoriilor, complexele energetice vor deveni mai atractive, in vederea privatizarii", au spus sursele citate.

Creantele Societatii pentru Inchiderea-Conservarea Minelor asupra SN Lignitului Oltenia Targu Jiu si complexelor energetice se cifreaza la un volum total de 3.675 miliarde lei. Vestea a venit la scurt timp dupa ce MEC a anuntat ca va oferi subventii de 4.171 de miliarde de lei societatilor de minerit. Ar trebui adaugat faptul ca, la rectificarea bugetara din aceasta luna, Ministerul Economiei si Comertului va pierde 4.000 de miliarde din fondurile alocate in acest an, dupa cum declara Ioan Codrut Seres, ministrul de resort, saptamana trecuta.

Cresterea calitatii productiei sau cum se deghizeaza banul public

Bugetul de stat va acoperi in proportie de pana la 75 la suta o serie de cheltuieli ale firmelor pentru cresterea competitivitatii produselor industriale si agroalimentare, se arata intr-un proiect de lege aprobat in ultima sedinta a Guvernului.

In categoria cheltuielilor subventionate se inscriu cele efectuate pentru aplicarea si certificarea sistemelor de management al calitatii si/sau al mediului, pentru dotarea, acreditarea si/sau amenajarea laboratoarelor de testare, precum si pentru inregistrarea si protejarea pe piata externa a marcilor, brevetelor de inventie, desenelor si modelelor industriale romanesti.
Cele doua programe de crestere a competitivitatii produselor industriale si agroalimentare sunt administrate de Ministerul Economiei si Comertului, respectiv de Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale. Proiectul de lege va fi transmis Parlamentului pentru dezbatere si adoptare.

4.000 de miliarde pentru disponibilizarile din minerit, doar in acest an

Aproximativ 9.000 de salariati din minerit vor fi disponibilizati in 2006, cu 2.000 de persoane mai mult decat in acest an. Cu toate ca se afla la polul opus al subventionarii irationale, nici aici nu se putea trece peste masurile populiste, astfel incat, doar in acest an, vor fi cheltuite circa 4.000 de miliarde pentru inchiderea minelor, salarii compensatorii si masuri de reconversie profesionala.

Proiectul privind calendarul de aplicare a masurilor si actiunilor pentru indeplinirea prevederilor din programul de guvernare 2005 - 2008 prevede sistarea graduala a activitatii la mai multe mine si cariere, concomitent cu reducerea treptata a numarului de salariati.

Conform documentului, in 2005 se va sista activitatea la 24 mine si cariere, urmand ca anul viitor sa isi intrerupa activitatea alte 21 mine si cariere.
In 2005 vor fi inchise 10 mine si cariere. Calendarul de reducere a numarului de personal din acest sector prevede disponibilizarea a circa 7.000 salariati in 2005 si a aproximativ 9.000 salariati in 2006.

Proiectul mai prevede reducerea in continuare a subventiilor si a pierderilor de exploatare, ca obiectiv strategic agreat cu Fondul Monetar International si Banca Mondiala, precum si reducerea graduala, pana la eliminarea totala in 2007, respectiv in 2010, a ajutorului de stat pentru companiile miniere din sectorul de lignit, respectiv huila.

Guvernul a aprobat, in urma cu doua saptamani, o hotarare care prevede disponibilizarea in acest an a peste 7.000 de angajati din sectorul energetic, cele mai multe disponibilizari urmand sa fie efectuate la nivelul unitatilor miniere.

In urma restructurarii, in minerit au mai ramas aproximativ 47.000 de salariati, fata de 175.000 de persoane la inceputul anului 1997. Aproximativ 100.000 de angajati au fost disponibilizati la cerere, in timp ce alte 8.000 de persoane s-au pensionat.
Activitatile conexe au fost externalizate, astfel incat alti 12.000 de angajati din sectorul minier au trecut in cel privat.

Autoritatile au semnat, recent, cu BM un acord de imprumut de 120 milioane de dolari (aproximativ 3.240 de miliarde de lei), jumatate din aceasta valoare urmand sa fie utilizata pentru inchiderea unor mine.

De asemenea, din bugetul de stat va fi alocata in acest an o suma de 740 miliarde de lei pentru continuarea lucrarilor de inchidere si pentru initierea unor contracte noi. In total, numarul de mine care vor fi inchise pana la sfarsitul anului 2010 depaseste 340 de unitati.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.