Cota unica de impozitare, odinioara o fantezie a ideologilor pietei libere, incepe sa se impuna in Uniunea Europeana. Cel putin zece dintre cele 25 de state membre UE au introdus sau intentioneaza sa introduca un astfel de regim fiscal, informeaza cotidianul britanic "The Independent".

Comisarul european pentru taxe si impozite, Kovacs Laszlo a descris cota unica de impozitare, acelasi prag de impozitare pentru persoane fizice si companii, drept "absolut legitima" si a declarat ca multe state din Europa Occidentala ar putea fi tentate sa introduca aceasta masura. Comentariile oficialului european nu vor face decit sa alimenteze criticile celor care sustin ca noile economii cu costuri si niveluri reduse de impozitare din Europa de Est afecteaza cresterea economica a "vechilor" membri UE.

Deja adoptata in Slovacia si in toate cele trei state baltice, tari care au aderat la UE in 2004, cota unica de impozitare este unul dintre motivele pentru care aceste tari inregistreaza o crestere economica sustinuta care creeaza mii de noi locuri de munca, sustin economistii. Insa politicienii francezi denunta ceea ce ei denumesc "dumpingul social" si riscul pe care il are un astfel de regim fiscal asupra standardelor sociale din tarile respective. Altii sustin ca un astfel de regim de impozitare in care un milionar si un maturator de strazi platesc acelasi nivel de impozit nu poate fi considerat corect.
10-11 state membre UE cu "flat tax"

Fost ministru de Externe ungar, Kovacs Laszlo a precizat ca, "in ceea ce priveste pozitia UE, consideram ca acest regim fiscal este absolut legitim... patru tari membre au introdus acest regim fiscal si sint multumite de rezultate. Alte sase sau sapte state analizeaza posibilitatea intro-ducerii unei cote unice de impozitare, ceea ce inseamna ca 10 sau 11 state membre UE ar putea sa adere la regimul cotei unice de impozitare", a declarat Kovacs Laszlo.

Comisarul european pentru taxe si impozite nu a dezvaluit care sint tarile care analizeaza aceasta posibi-litate, desi Ungaria, Cehia si Polonia au anuntat deja ca se gindesc la aceasta probabilitate, discutii pe aceeasi tema purtindu-se si in Cipru si Malta. In plus, Kovacs Laszlo a subliniat ca aceasta idee nu este o chestiune specifica noilor state membre, fiind dezbatuta si de politicieni din Grecia, Germania, Olanda si Spania.

Magnet pentru investitii

In opinia ziaristilor de la "The Independent", fostele tari comuniste din Europa de Est sint dispuse sa experimenteze acest sistem fiscal deoarece nu au mostenit ceva similar cu sistemul sofisticat de colectare a taxelor existent in statele din Europa Occidentala. In 1994, Estonia a fost prima tara care a adoptat cota unica de impozitare, urmata imediat de Letonia si Lituania.

In Slovacia, adoptarea cotei unice de impozitare s-a corelat cu o crestere a investitiilor straine directe, 2,29 miliarde de euro in acest an. Cu toate acestea, unii analisti sustin ca impactul pozitiv al acestui regim fiscal este exagerat. Astfel, pozitia Slovaciei de magnet pentru companiile auto, precum VW si Peugeot, se bazeaza in primul rind pe mina de lucru ieftina si calificata, si pe pozitia geografica, mai degraba decit pe cota unica de impozitare.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.