Romania este singura tara din zona care a avut cresteri ale salariului mediu brut de doua cifre - 20% in primele cinci luni din 2008 fata de aceeasi perioada din 2007 - ceea ce, intr-un scenariu pesimist, ar putea adanci inflatia, a declarat, pentru NewsIn, economistul sef al BNR, Valentin Lazea.
"Nu avem o masura farmaceutica a influentei cresterii salariului mediu brut asupra inflatiei, insa este evident ca dintre tarile in tranzitie, din zona, numai in Romania salariile au crescut cu peste 20% fata de anul trecut. In tarile central-europene, Ungaria, Polonia, Slovacia, de vreo opt ani cresterea salariilor este cu o singura cifra si acest fapt se reflecta si in rata inflatiei. Noi semanam, din acest punct de vedere, cu tarile baltice, unde va amintiti ce mult a crescut inflatia dupa ce s-a terminat boom-ul. Sau cu Ucraina, unde anul trecut a avut loc o crestere a salariilor de 40% si o inflatie de 30%. Nu vreau sa spun ca am putea ajunge la asemenea rate ale inflatiei, insa este clar ca nu poti avea o crestere de 25% a salariilor si o inflatie de 5%", a declarat economistul sef al BNR, Valentin Lazea.

Castigurile salariale au influentat accelerarea inflatiei in prima jumatate a anului

In primul semestru din 2008, rata medie a inflatiei a fost de 0,6%, dubla fata de cea din primele sase luni din 2007, potrivit datelor statistice, in timp ce salariile au urcat, la cinci luni, cu aproape un sfert (24,98%) fiind, conform analistilor, un factor important de adancire a inflatiei.

In primele cinci luni din 2008, romanii au castigat, in medie, 1.651,6 lei, cu 33 lei mai mult decat media de 1321,6 lei din intervalul similar din 2007. Cresterile salariale au pus presiuni asupra evolutiei inflatiei, rata medie a acesteia dublandu-se practic in primele sase fata de ianuarie - iunie 2007, de la 0,3% la 0,6%.

Din statisticile europene reiese ca romanii sunt printre cetatenii Uniunii Europene care au beneficiat, in intervalul ianuarie - mai 2008, de cresteri salariale aproape in fiecare luna. Evolutia salariilor, in euro, este generata si de aprecierea, de la inceputul anului, a monedei nationale, de la aproape 3,70 lei pentru un euro in ianuarie, pana la 3,65 lei pentru un euro in iunie.

Crizele externe si importurile, creditate cu impactul major asupra inflatiei

Europarlamentarul Daniel Daianu a apreciat ca in cresterea inflatiei din acest an cel mai mare impact l-au avut socurile externe, salariile fiind al doilea factor ca importanta.

"Sunt doi parametri dupa care trebuie sa ne ghidam in aprecierea influentelor asupra inflatiei: dinamica salariului mediu brut si impactul socurilor externe. Inflatia mult mai inalta din 2008, chiar daca se va tempera spre sfarsitul anului, este, in opinia mea, legata mai mult de socurile externe. Fara indoiala ca si salariile au contribuit, insa cred ca efectul acestora este mai evident in cresterea deficitelor", a aratat Daianu.

Pe de alta parte, inflatia ridicata este cauzata in principal de modul cum este organizata, in prezent, economia romaneasca, dependenta preponderent de importuri, e de parere directorul Grupului de Economie Aplicata, Liviu Voinea.

"Salariile sunt un factor, dar nu cel determinant in cresterea inflatiei. Inflatia, la noi, este mai degraba de natura structurala decat monetara, adica indiferent de nivelul salariilor - chiar daca ramin neschimbate multa vreme - preturile tot vor creste. O cauza majora ar fi ca nu avem inca o productie agricola importanta si, in consecinta, depindem de importuri. In plus, jumatate din combustibili provin tot din import", a spus directorul GEA.

Moderatia este considerata cheia pentru o inflatie in ton cu estimarile pe termen mediu si lung

Economistul sef al BNR spune ca populatia trebuie sa inteleaga ca salariile tot mai mari de la o luna la alta, nesustinute de o crestere suficienta a productivitatii, se vor reflecta, ulterior, in mod negativ asupra nivelului de trai.

"Societatea romaneasca, in ansamblu, nu a ajuns sa pretuiasca o inflatie scazuta (...) Daca nu va exista intelegere in acest sens, lumea va invata, dupa esecuri repetate, pe pielea proprie, ca si-a furat caciula singura, cerand bani mai multi", a mai spus Lazea.

Este nevoie de moderatie din partea sindicatelor, a patronatelor, precum si a politicienilor, care, mai ales in an electoral, tind sa promita cresteri nesustenabile ale salariilor si pensiilor, apreciaza Daniel Daianu.

"Peste tot, in Europa, sindicatele pun presiune asupra guvernelor. Presiunile sunt ceva mai mici acolo unde exista acorduri colective pe o perioada mai mare de timp, deoarece se evita spirala salarii - preturi. La noi, unde negocierile colective sunt anuale sau chiar mai dese, nu e suficient doar sa existe intelegere din partea sindicatelor, ci este de dorit si ca firmele sa devina mai moderate, sa nu-si mai urce preturile si tarifele pentru a-si majora marjele de profit", a mai declarat, de la Helsinki, eurodeputatul Daianu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.