Doi artisti romani - Dan Acostioaei si Bogdan Teodorescu au fost selectati pentru a expune la cea de-a cincea editie a Expozitiei Pommery din Franta, Reims.

Titlurile lucrarilor expuse de cei doi romani sunt "The dawn of a new era" si, respectiv, "Le pouvoir est dans ma main". Iata cum au ajuns cei doi artisti sa expuna la Pommery.

Pommery, exclusivistul brand de sampanie, l-a invitat pe Fabrice Bousteau, editorul sef al revistei frantuzesti de arta contemporana, "Beaux Arts magazine", sa fie curatorul expozitiei de anul acesta, "Art in Europe". Fabrice Bousteau a dorit sa demonstreze ca si evenimentele politice pot avea o natura artistica, astfel incat preluarea de catre Franta a presedintiei Uniunii Europene si intrarea Romaniei si Bulgariei in UE reprezinta tematica expozitiei din acest an. Alaturi de Bousteau, au fost invitati sa devina curatori ai Galeriei Pommery si reprezentanti ai unor reviste de arta din statele membre UE. Acestia au selectat cate doi artisti din fiecare tara care au expus intr-o viziune artistica schimbarile provocate de aderarea si intrarea in UE.

Expozitia se desfasoara in cramele Pommery, la 30 de metri adancime. Aceasta reuneste mai mult de 50 de artisti, 52 de lucrari si 27 de reviste de arta. Mai mult de jumatate din lucrari au fost special create pentru aceasta ocazie.

"Am expus doua lucrari intr-o singura instalatie cu titlul «The dawn of a new era»: Canopy (Panthocrator) si Monument (Pulpitum). Lucrarea este compusa dintr-o cutie luminoasa cu dimensiunea de 4 metri pe 4 metri la o distanta de 20 de metri de sol si o cruce din neoane cu dimensiunea de 3,80 pe 2,80 care este activata de un senzor de prezenta. Lucrarile se refera la comodificarea sistemelor religioase in societatile postcomuniste sub presiunea mediei si a consumismului.

Pe de alta parte, jucandu-se cu purismul rigid al minimalismului anilor 60 si cu ironia magica a postconceptualismului din anii 90, lucrarile fac referinta la starea de extrema relativitate in care se afla credintele religioase in lumea occidentala si la impactul pe care il are spiritualitatea tarilor foste comuniste care au aderat la Uniunea Europeana asupra acestei structuri politice", marturiseste Dan Acostioaei.

Dan Acostioaei a mai participat in 2004 si 2008 la Londra, la Tate Modern Art Gallery si in 2005 la Bienala de la Praga.

Bogdan Teodorescu a mai fost invitat la Tokyo Metropolitan Art Space Exhibition Gallery, la Righton Gallery din Manchester si la Centrul Cultural Tinqueux. Lucrarea artistului expusa in Galeria Pommery se numeste "Le pouvoir est dans ma main".

Expozitia Pommery va fi deschisa publicului pana pe data de 31 decembrie si face parte din platforma de sustinere a artelor, dezvoltata de Pommery.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.