Daca in prezent un pensionar poate accesa un credit mai mic decat un angajat din cauza venitului scazut, in viitor aceasta situatie s-ar putea schimba

In viitor, banii stransi de romani in conturile Pilonului II si III de pensii pot reprezenta o garantie pentru acordarea unui imprumut bancar pe termen mai lung, ne-a declarat consultantul financiar Bogdan Baltazar. „Banii stransi in contul pensiei private obligatorii si facultative reprezinta un venit cert pentru banca“, mai spune Baltazar.

Daca in prezent un pensionar poate accesa un credit mai mic decat un angajat, in principal din cauza venitului scazut, in viitor acest fapt ar putea disparea. Pensia publica in viitor va fi undeva la 35% din salariu, iar cea privata obligatorie, la 20%. Deci persoanele care doresc sa-si creasca pensia trebuie neaparat sa incheie si o pensie facultativa.

Iar in acest caz, un procent investit acum va aduce trei procente la pensie. Daca se va investi de la inceput in jur de 15% din venit, pensia (publica, privata facultativa si privata obligatorie) ar putea ajunge la peste 95% din ultimul salariu.

Banca ia in calcul la acordarea imprumutului veniturile certe ale unui pensionar. Cu cat aceste venituri sunt mai mari, cu atat imprumutul este mai mare. Pensia, indiferent de ce natura este sau va fi, adica de stat, privata obligatorie sau facultativa este un venit cert. De asemenea, imprumutul poate creste daca clientul (pensionarul in cazul nostru) pune gaj un imobil sau vine cu giranti, spune si Cornel Cojocaru, director de comunicare al BCR.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.