"Confederatia a analizat la Registrul Comertului situatia raportului firme/patroni in Romania si am constatat ca acesta este de trei la unu", a spus reprezenatantul CPISC.

Potrivit acestuia, principalul motiv care sta la baza aparitiei acestei situatii este mentinerea impozitarii profitului reinvestit. "Intreprinderile mari pot masca investitiile in cheltuieli, astfel incat impozitarea pe profitul reinvestit nu-i atinge foarte tare. Insa, in ceea ce priveste majoritatea firmele mici, acesta manevra nu poate avea loc, iar acestea prefera sa reinvesteasca profitul la deschiderea unei noi intreprinderi", a explicat Adrian Izvoranu.

La randul sau, secretarul general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania, Cristian Parvan, a precizat, pentru NewsIn, ca scutirea de impozit a profitului reinvestit ar determina cresterea volumului investitiilor firmelor in dezvoltare si modernizare.

La sfarsitul lunii februarie 2007, senatorii au votat favorabil propunerea legislativa privind scutirea de impozit a profitului reinvestit, insa si la ora actuala actul normativ asteapta avizul Camerei Deputatilor, a adaugat Cristian Parvan.

Reprezentantii Ministerului Economiei si Finantelor (MEF) au declarat, pentru NewsIn, ca propunerea legislativa legata de scutirea de taxe pe profitul reinvestit "este la Camera Deputatilor, mai departe MEF nu mai are nicio implicatie".

In momentul adoptarii de catre Senat al actului legislativ, ministerul de resort sustinea ca intrarea in vigoare proiectului ar putea genera pierderi la bugetul de stat de circa 1,2% din PIB-ul Romaniei.