Consumul mediu de hartie si carton din Romania este de peste 27 kilograme pe cap de locuitor, adica jumatate din nivelul inregistrat la nivel mondial, de peste 55 kilograme pe cap de locuitor, potrivit reprezentanților Paper Plus care citeaza un studiu al Food and Agriculture Organization (FAO)

"Comparativ cu statele din regiune, consumul mediu anual de hartie in Romania este foarte scazut. Spre exemplu, in Bulgaria se consuma anual peste 50 de kilograme de hartie si carton pe cap de locuitor, iar in Ungaria acesta este de peste 80 de kilograme. Comparativ cu alte state mai dezvoltate din Europa, nivelul consumului de hartie din regiunea Europei de Sud-Est se mentine foarte scazut, ceea ce demonstreaza potentialul de crestere al acestor piete, care atrag din ce in ce mai mult atentia marilor producatori", a declarat directorul general al Paper Plus, Marian Ivan.

Potrivit studiului FAO, in Germania, consumul mediu de hartie anual este de peste 230 kilograme pe cap de locuitor, in Marea Britanie de aproximativ 200 kilograme, iar in Franta de aproximativ 180 kilograme.
Totusi, segmentul local de solutii profesionale AfH (sisteme de igiena in spatiile publice) este inca in curs de dezvoltare, iar productia interna acopera sub 25% din necesarul de consum, adica aproximativ 1.000 de tone, in timp ce restul de 3.500 de tone de hartie pentru AfH provin din importuri, conform estimarilor Paper Plus.

"Romania este o piata foarte ofertanta pentru producatorii de AfH, fiindca, in timp ce pietele statelor dezvoltate din Europa de Vest sau de Nord, precum Finlanda, sunt aproape de maturitate, alte piete precum cea romaneasca sunt inca intr-o faza incipienta", a precizat Marian Ivan.

La polul opus, in SUA de exemplu, consumul de hartie in spatiile AfH a scazut cu 15% in ultimii 12 ani. Cauza acestei tendinte nu o reprezinta insa scaderea cererii pentru produsele de tip AfH, ci noile tehnologii folosite in domeniu, care au ca scop reducerea consumului de hartie. Sistemele AfH implementate in ultimul timp in spatiile publice contribuie la reducerea consumului de hartie cu 30% pana la 56%.

De aceea se estimeaza ca in viitor, aceasta tendinta de scadere a consumului de hartie in industria AfH va continua, in timp ce, pe segmentul "consumer", in lanturile de retail, se asteapta o crestere a consumului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.