Salariile cerute de tinerii care se afla la primul job au crescut fata de aceeasi perioada a anului trecut cu aproape 30%, ajungand la valori cuprinse intre 400 si 500 de euro

"Daca anul trecut cereau intre 300 si 400 de euro, poate si mai mult in functie de domeniul in care doreau sa se angajeze, in acest an pretentiile salariale au crescut cu 25-30%. Pot sa spun ca in domeniul vanzarilor pretentiile au crescut cu aproape 100%. Acest lucru se intampla din cauza schimbarilor de strategie in impunerea targetului de vanzari, a lipsei fortei de munca si a migratiei de personal", a declarat, pentru NewsIn, Claudia Indreica, Managing Partner Psihoselect.

Specialistii sustin ca pretentiile financiare ale tinerilor sunt exagerate si spun ca de cele mai multe ori companiile angajatoare nu ofera mai mult de 30% din valoarea salariilor solicitate de tineri.

Studiul realizat de compania de consultanta in resurse umane arata ca numarul cererilor de recrutare, in primele sase luni ale anului, s-a dublat fata de acceasi perioada a anului trecut. Solicitarile au vizat in special pozitiile de top management, observandu-se o crestere de 67% fata de anul precedent, si cele de executie – cu 57 % mai mult fata de aceeasi perioada.

Cele mai cautate joburi din pozitia de top management sunt cele de director de vanzari, director financiar si project manger in constructii. In posturile de executie sunt la mare cautare contabilii si pozitiile de office manager si asistent vanzari. Cei care cunosc germana sau limbile straine rare au salarii semnificativ mai mari decat media generala. Astfel, salariile in posturile de executie pot incepe de la 400-600 euro, iar cele din top management sunt intre 1.500-9.000 euro. Cel mai bine platiti raman, in continuare, angajatii din domeniul bancar.

Cu o situatie neplacuta se confrunta specialistii din toate domeniile economice, cererea de angajari pentru acest segment scazand in primele sase luni la 50 de procente. "Motivul pentru care nu mai sunt cautati specialistii in productie-executie, constructii, instalatii si servicii intretinere, se datoreaza preferintei companiilor multinationale de a angaja persoane cu potential de invatare, pe care sa le instruiasca”, a explicat Claudia Indreica.

Cea mai mare crestere a numarului de recrutari din acest an, aproape 89%, s-a inregistrat in industrie. Sunt la mare cautare lucratorii cu experienta in domeniul automotive: director productie, sef de schimb, confectionieri; confectii metalice: plant manager, sef de schimb, maistru, sculer-matriter; domeniul industrial (spume poliuretanice, armaturi industriale, sisteme de asamblare, etc).


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.