Nagy Zsolt simte concurenta de pe piata telefoniei fixe. Ministrul Comunicatiilor vrea sa vanda toate actiunile detinute de stat la Romtelecom pana la inceputul anului 2006. Deocamdata, cauta solutii pentru greva de la Posta Romana.

Ati anuntat ca Romtelecom ar putea fi privatizata prin listarea la bursa a pachetului de actiuni detinut de stat. Mai este valabila aceasta intentie?
Da, mai este valabila.

Cand se va intampla acest lucru?
Am inceput procedura de negociere cu conducerea Romtelecom, respectiv cu actionarul principal, grupul grecesc OTE. Vom demara procesul de listare a Romtelecom cu procesul de pregatire, in a doua jumatate a acestui an. Urmeaza ca primul pachet de actiuni sa fie listat la sfirsitul anului 2005 sau la inceputul anului 2006.

Se vor lista numai actiunile detinute de stat?
Da. Numai despre acestea vorbim.

Cum puteti garanta ca nu vom mai avea parte de un scandal asemenea celui izbucnit la preluarea Romtelecom de catre OTE?
In primul rand, eu nu consider ca au fost scandaluri. In al doilea rand, procesul acesta va fi foarte transparent. Este un act de listare pe bursa, care este cea mai transparenta metoda de privatizare.

Cum veti gestiona conflictul de munca de la Posta Romana?
Nu este atributul nostru sa gestionam acest conflict.

Dar Posta intra in sfera Comunicatiilor. Acest conflict va atinge...
Ne atinge, e adevarat. Suntem in negocieri, in discutii permanente cu administratia Postei si cu sindicatele din Posta incepand din luna ianuarie si suntem in continuare in situatia de a dezamorsa acest conflict de munca.

Ce intentii aveti cu programul e-licitatie, lansat de guvernarea anterioara? Il veti continua?
Programul e-licitatie urmeaza sa fie perfectionat. Vom tine cont si de observatiile primite de pe piata, deci intr-o perioada foarte scurta, probabil in cateva luni acest program va fi intr-o versiune mult mai completa si care va oferi si alte servicii.

Ce fel de servicii?
Se va imbunatati partea de catalog si se vor imbunatati toate cele semnalate din piata.

Fosta guvernare a fost criticata pentru ca a lasat in programul e-licitatie anumite "portite" ce ar fi viciat procedura de achizitii publice. Cum veti corecta aceste lucruri?
Ceea ce este foarte important este ca prin serviciul e-licitatie s-a ajuns la o reducere semnificativa a costurilor de achizitii piblice. S-a desfasurat deja un volum semnificativ de achizitii pe sistemul acesta si vom lua in considerare orice observatie provenita din piata privind posibilitatea de a utiliza incorect acest serviciu.

Cand credeti ca Romtelecom va avea niste concurenti reali si importanti pe piata telefoniei fixe?
Pana in prezent au aparut aproximativ 60 de operatori alternativi, dintre care cativa mari. Din cifre neoficiale, putem spune ca se inregistreaza deja peste 150.000 de astfel de abonati, ceea ce incepe sa devina o cifra semnificativa.

Care este cel mai important dintre acesti operatori?
Intr-o ordine de enumerare ar fi Astral, ar fi Atlas Telecom si multi altii care opereaza local.

Care va fi impactul asupra pietei romanesti a preluarii companiei Connex de catre Vodafone?
Este in primul rand un semnal foarte important pentru economia romaneasca si pentru sectorul de comunicatii in special, aratand un interes semnificativ din partea celui mai mare operator GSM din lume. Arata incredere pentru cresterea pietei romanesti si sunt convins ca va intari competitia de pe piata.

Ce initiative legislative mai importante veti avea in viitorul apropiat?
Cea mai importanta initiativa va fi lansata in domeniul dematerializarii - am inceput impreuna cu comisia de specialitate din Camera Deputatilor analiza legii arhivarii electronice. Speram ca pana in 2006 sa extindem aceasta gama a dematerializarii prin lansarea legii facturarii electronice.

Cum poate Ministerul Comunicatiilor sa atraga mai multe investitii in IT?
Suntem preocupati de gasirea unor modalitati pentru sprijinirea investitiilor straine in domeniul IT, acest sector inregistrand o evolutie peste medie. In acest sens, piata telecomunicatiilor a atras anul trecut peste 240 milioane de dolari, ceea ce reprezinta 1/3 din totalul investitiilor straine directe cu impact semnificativ in economie atrase in acest sector in ultimii trei ani. Romania a castigat 8 locuri in clasamentul global privind gradul de pregatire pentru utilizarea tehnologiei informatiei, raport lansat recent de Forumul Economic Mondial, inregistrand cel mai mare progres in randul statelor europene, impreuna cu Islanda.

Cum sprijina concret ministerul dumneavoastra activitatile economice in acest sector?
MCTI are disponibilitatea de a colabora la nivel regional, de a fi realizate schimburi de experienta periodice intre tarile care au obiective de dezvoltare comune. Vom acorda atentie deosebita participarii la proiectele europene in domeniu si imbunatatirii relatiilor de afaceri cu tarile interesate. De asemenea, vom intensifica cooperarea intre experti in cadrul organizatilor internatonale, in special la nivelul Natiunilor Unite si a Summitului Mondial privind Societatea Informationala. Totodata, vom incuraja colaborarea la nivel de experti in privinta politicilor si reglementarilor in domeniul tehnologiei informatiei si comunicatiilor, a protejarii si digitalizarii mostenirii culturale, a dezvoltarii de software, precum si in domeniile eGovernment, eLearning, eCommerce si securitatea sistemelor informatice.

Ce alte medode de stimulare a investitiilor mai aveti in vedere?
Stimularea investitiilor nu poate fi realizata doar prin initiative legislative si facilitati fiscale. Cerintele Uniunii Europene sunt foarte stricte din acest punct de vedere, insa Cabinetul Tariceanu a luat deja cateva masuri. Este binecunoscuta masura reducerii cotei de impozitare la 16%, ceea ce face ca Romania sa fie mai atractiva pentru investitori si cred ca cei din IT&C nu fac exceptie. Cred insa ca facilitatile locale pot fi atractive, precum cele oferite de parcurile industriale cu infrastructura deja construita. Trebuie sa facem unele diferentieri geografice deoarece avem zone mai dezvoltate, ca Timisoara, unde datorita aparitiei a numeroase locuri de munca in sectorul IT&C, facultatile de profil sunt coplesite de cereri pentru pregatirea de personal calificat. Pe de alta parte, la Iasi, invatamantul tehnic este de calitate, insa lipsesc locurile de munca bine platite.

"Cat de realist poate fi stabilit pretul unei actiuni?"
"Ideea de a privatiza Romtelecom prin scoaterea pe bursa a actiunilor nu e rea in sine. Semnul mare de intrebare pe care mi-l pun eu este cat de realist poate fi stabilit pretul unei actiuni a unei companii din domeniul telefoniei atunci cand piata nu e bine consolidata. Riscam sa apara repercusiuni daca pretul unei actiuni este cu mult mai mare sau mai mic decat valoarea reala. Exista posibilitatea fie a unei supraevaluari, fie a unei subevaluari intentionate sau nu si sa se dea astfel o senzatie falsa vizavi de valoarea Romtelecom. Eu as vedea lucrurile diferit: OTE este o companie cotata la bursa. E actionar majoritar la Romtelecom. Avem o evaluare exacta a ceea ce inseamna valoarea unei actiuni pe piata de capital in ceea ce priveste aceasta companie. Eu as pleca de la valoarea pe piata a actiunilor OTE."
Mihai Tanasescu, deputat PSD


Despre autor:

Banii Nostri

Sursa: Banii Nostri


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.