Piata imobiliara este aproape de un blocaj, sunt de parere analistii din domeniu. Potrivit acestora, din cauza preturilor nejustificat de mari din ultimele luni, s-a intrat intr-o criza de clienti. Este si motivul pentru care anunturile publicitare de vanzare sunt difuzate acum fara pret tocmai pentru a atrage clientii.

Agentii imobiliari cred ca preturile din ziare, considerate prea mari, speriau clientii si acestia nu mai sunau. Astfel, prin aceasta metoda, de nepublicare a pretului, se poate ajunge mai usor la o intelegere, respectiv la negocierea pretului, spun analistii.

Deoarece cererea este mult mai mare decat oferta, criza de pe piata imobiliara, care dureaza de cateva luni, continua sa se accentueze. In aceste conditii, preturile au explodat, in multe cazuri s-au dublat in doar un an. Cei mai multi specialisti nu pot spune daca preturile vor mai urca, dar sunt de parere ca acestea sunt deja exagerat de mari.

Arthur Silvestri, presedinte Institutului de Consultanta Imobiliara, declara pentru postul de televiziune Realitatea ca deja "nu mai gasesti o oferta cat de cat rezonabila pe piata aceasta."

Pretul locuintelor ar putea creste cu 10-15% pe an Dan Ioan Popp, presedintele unei mari companii de pe piata imobiliara, declara de curand ca pretul locuintelor ar putea creste daca Romania va urma evolutia pe piata imobiliara din tarile care au aderat la Uniunea Europeana. In opinia lui, "in tarile care au aderat la Uniunea Europeana in 2004 preturile la locuinte au crescut in aceasta perioada cu 10%". In plus, Popp apreciaza ca evolutia ascendenta a preturilor locuintelor va fi favorizata si de volumul redus de locuinte care se vor construi in urmatorii ani. "Romania este mult in urma tarilor vest-europene ca nivel al preturilor la locuinte, dar si ca volum anual de locuinte noi construite", a mai spus Popp.

El a aratat ca, in conditiile in care cresterea economica ar inregistra un ritm de 5% pe an, piata imobiliara va avansa cu 10-15% pe an. "Piata locuintelor va creste pentru ca are loc o majorare a veniturilor populatiei, care determina sporirea cererii. In plus, imbunatatirea accesului la creditele imobiliare va fi un factor care va determina aceasta evolutie", a mai spus Popp.


Despre autor:

Sursa: Realitatearomaneasca.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.