Cea mai importanta contributie in cadrul negocierilor Organizatiei Mondiale a Comertului (OMC) trebuie adusa prin deschiderea pietelor industriale decat prin reducerea subventiilor agricole, a declarat luni reprezentantul american al comertului, Susan Schwab

"Ceea ce va contribui cel mai mult la dezvoltarea economica, cea mai importanta contributie, trebuie sa fie reprezentata de liberalizarea pietei inainte de a reduce subventiile agricole", a declarat Susan Schwab in cadrul unei conferinte din Geneva, citata de NewsIn.

Un exemplu este scaderea tarifelor asupra produselor industriale din pietele emergente, decizie pe care tarile dezvoltate o solicita pentgru a face concesii asupra subventiilor agricole.

"Stim ca avem de jucat un rol de lider in acest ciclu si suntem pregatiti sa ne aducem contributia pentru a ajuta statele cu un comert mai slab", a mai subliniat reprezentantul american. O serie de discutii ministeriale din cadrul OMC au debutat luni la Geneva, in incercarea de a ajunge la un consens asupra rundei Doha, pentru care se poarta discutii de peste sapte ani.

Directorul general al OMC, Pascal Lamy, a convocat 50 de ministri din 35 de tari membre ale institutiei, pentru o saptamana de tratative menite sa incheie sapte ani de negocieri legate de liberalizarea comertului la nivel mondial.

Insa, fara sa astepte deschiderea oficiala a discutiilor, ostilitatile au inceput in weekend, intre tarile in curs de dezvoltare, ce solicita o coborare a subventiilor agricole in tarile bogate, si tarile dezvoltate, ce solicita o deschidere mai mare a pietelor tarilor emergente pentru produsele lor industriale.

"Exista o serie de probleme ce vor trebui sa fie rezolvate in agricultura, si nu stim cum si daca vor fi rezolvate", a declarat duminica ministrul de externe al Braziliei, Celso Amorim, in cadrul unei conferinte de presa, dupa o intalnire cu directorul general al OMC, Pascal Lamy.

"In agricultura sunt inca necesare mari eforturi", a adaugat acesta.

Amorim a pus accentul pe ceea ce este probabil una dintre principalele probleme - nivelul subventiilor agricole din Statele Unite - in timp ce ministrii se confrunta asupra tarifelor si reducerilor de subventii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.