Voestalpine vrea sa construiasca la Marea Neagra un combinat cu o capacitate de 5 milioane de tone de otel pe an. In competitie se mai afla Ucraina, Bulgaria si Turci
Voestalpine vrea sa construiasca la Marea Neagra un combinat cu o capacitate de 5 milioane de tone de otel pe an. In competitie se mai afla Ucraina, Bulgaria si Turcia

Romania pierde teren in cursa pentru investitia de 5,5 miliarde de euro a Voestalpine. Posibilitatea emisiei infinite de bioxid de carbon in atmosfera face cu ochiul concernului austriac.

Tara noastra a pierdut pozitia de favorita in cursa pentru atragerea Voestalpine, dupa ce concernul austriac a anuntat semnarea unui Memorandum de Intelegere cu Ucraina, una dintre cele trei contracandidate ale Romaniei. Mai mult, statul roman nu are stabilita data semnarii unui astfel de act cu Voestalpine, in timp ce celelalte state concurente au. "Nu avem fixata o data pentru semnarea acestui memorandum. Deja am semnat un astfel de document in Ucraina si, de asemenea, vom semna cu Bulgaria si Turcia in timpul verii", ne-a precizat Peter Schiefer, purtator de cuvint al Voestalpine AG. Memorandumul cu Ucraina a fost semnat la data de 7 iulie de Volodymyr Novitsky, ministrul ucrainean al Industriei, si Gunther Brunnbauer, directorul insarcinat cu proiectul constructiei la Marea Neagra a combinatului de otel. Actul descrie pas cu pas facilitatile si realizarea fabricii. De altfel, la 15 iulie, Maryna Soroka, purtatorul de cuvint al Yuliei Timoshenko, primul-ministru al Ucrainei, a anuntat dupa o intilnire cu Alfred Gusenbauer, cancelarul austriac, ca Voestalpine a ales statul ucrainean pentru constructia la Pivdeni, in regiunea Odessa, a combinatului integrat, investitie de 5,5 miliarde de euro. Imediat insa, oficialii Voestalpine, citati de Bloomberg, au dezmintit faptul ca grupul a ales deja destinatia si au precizat ca anuntul final va fi facut abia la finele lui 2008. In acest timp, numarul posibil de locatii se va reduce de la 4 la 2, iar trierea va avea loc, cel mai probabil, in luna octombrie.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.