Tot ce reprezenta inainte de ’89 un sistem viabil de irigatii a disparut peste ani, autoritatile incercand acum sa-l repuna in functiune pentru a salva o parte din recoltele anuale.

Costurile aceastei actiuni se ridica undeva la peste 7.000 miliarde de lei vechi pentru sistemul de irigare a 790.000 de hectare. Alte 720.000 ha au deja acest sistem implementat, cheltuielile de mentenanta ridicandu-se la peste 1.430 miliarde lei vechi/an. Din cele 3 milioane de hectare de teren arabil pe care autoritatile le au in vizor, doar 1,5 milioane mai au sansa de a fi introduse in sistemul de irigatii.

Sudul tarii. Zeci de sate, mii de gospodarii sunt pavate cu dale de ciment furate din canalele de irigatii. Tot aici, troacele pentru porci si gaini sunt facute din tevi de aluminiu sau fier care au aceeasi provenienta. Nemultumiti de recoltele pe care le obtin, taranii dau vina pe autoritati, care nu ii ajuta cu subventii in anii secetosi, uitand ca sistemul de irigatii care acum 20 de ani era functional a disparut in mare parte din vina lor. Marele jaf a inceput in ’93-’94, odata cu aparitiile centrelor de colectare de fier si alte metale
. “Pentru 790.000 ha se fac cheltuieli pentru repunerea in functiune a sistemelor de irigatii. Dintre acestea, 480.000 ha necesita cheltuieli de 2.270 miliarde de lei vechi, iar pentru restul de peste 300.000 ha, costurile se ridica la peste 4.680 miliarde lei vechi. Pentru cele peste 300.000 de hectare costurile sunt mult mai mari, pentru ca aici trebuie reproiectat complet sistemul”, ne-a declarat Alexandru Iosub, director tehnic in cadrul Administratiei Nationale a Imbunatatirilor Funciare (ANIF).

Daca vorbim de reabilitarea unui hectar pentru irigatii, putem estima ca aceste cheltuieli ajung undeva la 2.000 de euro. In schimb, daca pornim cu tot sistemul de la zero, costul poate ajunge undeva intre 6.000 si 8.000 euro. “Pentru cele 720.000 de hectare care au fost tot timpul in functiune, se platesc anual 1.430 de miliarde cheltuieli de mentenanta. Putem spune ca peste 5-6 ani, cand vor fi date in folosinta si restul de 790.000 ha, o suma echivalenta se va consuma anual si pentru acestea. O parte din acesti bani se percep si se vor percepe de la producatorii agricoli beneficiari”, a mai spus acesta.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.