Una dintre cele mai simple si mai cunoscute reguli ale bursei spune: “Cumpara ieftin si vinde scump”. De cele mai multe ori, teoria nu se potriveste cu practica.

O alta lege nescrisa spune sa astepti minimele ca sa intri la cumparare. Dar care sunt minimele? Cat de mult vor mai scadea actiunile BVB? Care este cel mai bun moment pentru a intra la cumparare?

Cine are bani, sa cumpere

Cotatiile emitentilor bursei de la Bucuresti au ajuns la minimele ultimilor doi, chiar trei ani. Brokerii din piata recomanda cumparare prudenta, cu un usor scepticism. In ciuda acestor sfaturi, realitatea arata exact invers: romanii se ingesuie sa vanda pe panica.

Recomandarile specialistilor din aceasta perioada se axeaza pe principiul “cumparati putin, gradual si cu grija”. Mihai Chisu, broker la IFB Finwest, spune ca sunt multe titluri la BVB cu perpective reale de crestere pe termen lung si la preturi foarte mici, iar cine la achizitioneaza acum va avea de castigat. “Recomand cumpararea, dar cu multa precautie si gradual, pentru ca piata poate sa mai scada. Pentru cei care isi creaza orizonturi investitionale de timp mari si vor sa cumpere volume consistente este recomandata cumpararea. Dar cu multa grija, pentru ca suntem in jos si scenariul este tot in jos”.

Acelasi lucru il recomanda si analistul Cristian Tudorescu, in contextul in care indicele BET cauta un suport la minimele de acum 3 ani. “ Nu stiu daca este un moment bun de cumparare, dar cred ca este o perioada buna de cumparare, intinsa pe mai multe luni. In acest sens, cea mai buna abordare este esalonarea momentelor de cumparare in doua sau trei transe, alocate pe urmatoarele cateva luni", a declarat acesta.

Cei care au vandut pe panica, au fost cei demoralizati de scaderi

Cea mai mare parte a actiunilor de la BVB sunt subevaluate, sunt la preturi foarte bune. Cine cumpara si cine vinde? Andrei Ciubotaru, broker la Vanguard, spune ca depinde foarte mult de profilul fiecarui investitor in parte.

“Cel mai bun moment sa cumperi este cand preturile sunt mici. Asta fac cei care isi iau un orizont mai lung de investitie, asteapta cu actiunile in portofoliu fara sa se teama de aceste evolutii. Cei care au vandut pe panica, au fost cei demoralizati de pierderile generate de scaderile pietei”, a explicat acesta.

Ciubotaru recomanda investitorilor sa tina cont de faptul ca la o intoarcere de trend, toata bursa va fi verde, asa cum in aceste momente toate sunt rosii. Concluziile acesteia se regasesc in recomandarile generale: sa nu se cumpere totul deodata si sa existe multa rabdare.

In realitate, investitorii nu actioneaza dupa recomandari

Teoria si recomandarile brokerilor nu sunt deloc pesimiste, dar in practica lucrurile nu stau chiar asa. Pierderile foarte mari, scaderile de peste 50 de procente fata de maximele anului trecut si portofoliile in cadere libera tin deoparte potentialii investitorii si ii sperie pe cei deja existenti.

Panica si teama lor se vede din vanzarile la preturi cu un discount foarte mare. Rabdarea a ajuns la limita, incat multi nu mai asteapta cu titlurile in portofoliu si le scot la vanzare. Chisu spune ca majoritatea investitorilor s-au transormat in speculatori. “Multi au inteles ca strategia <<buy and hold>> nu mai functioneaza si se regrupeaza pe strategii mai riscante. Toti asteapta momentul de intoarcere, dar cea mai mare parte dintre ei nu il va nimeri”, a declarat brokerul.

Paradoxal, cand piata scade, nu se inghesuie nimeni sa cumpere, ci sa vanda sau asteapta noi minime. Mai exista insa si acei investitori care vad lucrurile pe termen lung. "Este interesant cum toti investitorii spera la ieftinirea actiunilor, iar cand acestea se ieftinesc majoritatea tot nu cumpara, intrebandu-se daca nu cumva maine vor fi si mai ieftine. Tot timpul insa exista o parte din investitori care face abstractie de aceste miscari si achizitioneaza vazand potentialul de randament pe urmatorii 2 sau 3 ani. De altfel, s-a vazut si in raportarile oficiale ca o anumita categorie de investitori institutionali cumpara in aceste zile.”, a mai spus Tudorescu.


Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.