O moneda cel putin controversata in contextul crizei financiare internationale, catalogata de unii exotica si preferata de altii, francul elvetian prezinta avantaje si dezavantaje in momentul contractarii unui credit. Si totusi, care sunt aceste argumente pro si contra creditului in franci elvetieni?

Pro sau contra creditelor in franci elvetieni? Cand vine vorba de argumentele in favoarea contractarii unui credit in franci elvetieni (CHF), acestea se refera in special la suma creditata mai mare fata de alte valute, chiar in situatia aceluiasi venit, dar mai ales pentru ca dobanda totala platita este mai mica pentru creditul contractat.

Argumentele contra incheierii unui contract de credit in franci elvetieni sunt reprezentate de riscul valutar dublu. Iar cel de-al doilea contraargument se refera la costurile cu schimbul valutar, insa acestea sunt limitate la 1,5-2% din valoarea creditului.

Opozantii contractarii creditelor in CHF aduc ca principal argument faptul ca Romania va adopta moneda unica europeana, ceea ce ar insemna ca pe termen lung clientii ar trebui sa se imprumute in EURO deoarece nu vor mai fi expusi la riscul valutar, iar dobanzile ar trebui sa scada.

Cu toate acestea, „ trebuie tinut cont ca pe termen lung vor exista diferente semnificative intre dobanzile celor doua valute (Euro/ CHF), ceea ce va conduce la o dobanda totala mai mica platita de catre client (chiar si in situatia unor schimburi valutare)”, a mentionat Cristian Nae, director produse retail Intesa Sanpaolo Bank.

In fond, pentru un client care contracteaza un credit, cel mai important aspect este suma rambursata in plus fata de suma initiala. In concluzie, creditarea in CHF, mai ales pe termen lung, in acest moment, permite obtinerea celui mai bun „randament” din acest punct de vedere, in conditiile unui risc valutar acceptabil, a declarat Nae pentru MoneyBox.

La randul sau Raluca Dobre, analist financiar in cadrul IpoteciDirect a mentionat: „Dezavantajul este dat de riscul valutar in cazul unui credit in CHF, care se poate materializa sau nu. Evolutia leului din ultimii ani, puternic apreciativa fata de francul elvetian, a constituit pana in prezent un avantaj pentru contractantii de credite in CHF”.

Dobre atrage totusi atentia asupra faptului ca, in cazul tranzacatiilor imobiliare (a creditelor imobiliare, creditelor cu ipoteca) negocierea se face in euro, respectiv lei, fapt care presupune ca suma obtinuta prin credit in CHF sa fie convertita in EURO sau RON pentru a se face plata la proprietar, operatiune prin care se pierde o suma deloc neglijabila chiar de la inceput.

”Apoi, prin diferenta de curs valutar ce rezida din venitul obtinut in moneda nationala si rata lunara ce trebuie achitata in moneda elvetiana, sunt alte cheltuieli de care solicitantii trebuie sa fie constienti ca le vor avea de suportat”, a detaliat analistul de la IpoteciDirect.


Despre autor:

Sursa: Moneybox.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.