Potrivit datelor centralizate la Oficiul National al Registrului Comertului, in primele trei luni din acest an au fost radiate 293 de companii cu participare straina la capitalul social, acestea totalizand un volum de capital de peste 35 milioane euro. In aceeasi perioada, la Registrul Comertului s-au inscris 2.771 de firme straine, subscriindu-se un capital social de numai 12,4 milioane euro. Cele mai multe companii radiate - atat ca numar, cat si ca volum de capital retras - au drept regiune de provenienta Europa: 232 de societati europene au plecat din Romania cu un capital social de peste 33,5 milioane euro.

Pe de alta parte, regiunea Centru si zona Bucuresti-Ilfov domina detasat acest clasament, pentru ca de aici s-au radiat, in total, 180 de firme straine care aveau un capital social de peste 33,3 milioane euro. Recordul radierilor a fost atins in luna februarie 2005, cand 79 de firme straine au parasit Romania, cu un capital social de peste 17,6 milioane euro - practic, jumatate din volumul total retras in primul trimestru. Peste 95% din acest volum avea drept regiune de provenienta Europa. Ce s-a intamplat in februarie?

Leul romanesc a atins cote paroxistice de apreciere fata de euro, iar autoritatile de la Bucuresti anuntau masuri fiscale deloc incurajatoare pentru investitorii straini. In plus, perspectivele de majorare a tarifelor la toate utilitatile (energie electrica, termoficare si gaze) care, intre timp, au devenit realitate, i-au determinat pe multi dintre acestia sa puna lacat afacerilor din Romania.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.