Preturile alimentelor si ale combustibililor au dus in iunie inflatia zonei euro la un nivel anual record de 4%, a anuntat, miercuri, biroul european de statistica Eurostat, confirmand estimarea publicata la 30 iunie, informeaza NewsIn

Potrivit Eurostat, preturile din cele 15 state din zona euro au crescut cu 4% anual, in iunie. Cifrele au fost in conformitate cu estimarile si cresterea anuala a preturilor a fost cea mai mare de la inceperea masuratorilor pentru zona euro, in 1997.

Banca Centrala Europeana (BCE), care urmareste ca inflatia anuala sa fie imediat sub nivelul de 2%, a majorat in aceasta luna dobanda de politica monetara cu 0,25 puncte procentuale, la 4,25%, pentru a controla asteptarile inflationiste in contextul cresterii preturilor.

Preturile la energie au crescut in iunie cu 16% fata de aceeasi perioada a anului trecut, si cu 2,5% raportat lunar, a mai anuntat Eurostat, dupa ce petrolul s-a scumpit in aceasta perioada la un record de 140 dolari/baril. Petrolul a devenit chiar mai scump in luna iulie.

Pretul alimentelor au inregistrat o crestere de 0,2% fata de luna mai si de 6,4% anual.

BCE vrea sa limiteze impactul scumpirii alimentelor si a energiei asupra economiei de ansamblu, incercand sa previna evolutia spiralei preturi-salarii.

Insa deciziile BCE sunt ingreunate de incerinirea cresterii economice. Multi economisti considera ca economia zonei euro si-a temperat cresterea in al doilea trimestru din 2008 si ar putea stagna in cel de-al treilea, inainte de a relua cresterea in ultimul trimestru al anului.

Statisticile Comisiei Europene au aratat la sfarsitul lunii iunie ca increderea in economia zonei euro a scazut semnificativ, in toate sectoarele economice, cu exceptia serviciilor, in timp ce asteptarile inflationiste s-au intensificat.

Slovenia a inregistrat cea mai accentuata rata a inflatiei din zona euro, preturile inregistrand in iunie o urcare de 6,8% anual, urmata de Belgia, cu o inflatie de 5,8%, si de Luxemburg si Cipru, cu 5,3%, respectiv 5,2%.

Germania, cea mai mare economie a zonei, a avut cea mai redusa inflatie, de 3,4%.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.