23% dintre angajati recunosc ca primesc bani in plic pe langa salariu, 31% spun ca nu stiu daca banii incasati sunt trecuti si pe cartea de munca sau refuza sa vorbeasca despre acest lucru

Jumatate dintre romanii pe care Statistica noastra ii defineste „ocupati” muncesc la negru, in agricultura de subzistenta, se declara liber-profesionisti desi au regim de angajati sau primesc, pe langa salariul declarat in acte, bani in plic de la angajatori. In termeni de specialitate, toate acestea sunt aspecte ale „muncii informale”, iar Romania ocupa locul intai intre tarile UE la acest capitol, urmata indeaproape de Bulgaria. Aceasta este concluzia unui studiu al Centrului de Dezvoltare al OECD, primul care „aprofundeaza” modul in care romanii ocolesc plata asigurarilor de pensie, somaj si sanatate.

Cati dintre romanii care muncesc informal n-au nici un soi de contract, cati se „vopsesc” liber-profesionisti sau cati intra in categoria „munca informala” doar pentru ca dau cu sapa la vecini, autorii studiului spun ca nu pot sa stabileasca exact. Exista insa un alt studiu, al Eurobarometrului, care arata ca, cel putin la capitolul „incidenta platilor in plic”, romanii sunt cei mai naraviti dintre europeni.

In UE, practica „banilor in plic” pe langa salariu - aproape inexistenta
Astfel, la intrebarea „Uneori angajatorii prefera sa plateasca intregul salariu sau o parte a acestuia in mana, fara sa declare sumele la autoritatile fiscale sau de securitate sociala. Angajatorul dvs. v-a platit astfel in ultimele 12 luni?”, doar 46% dintre romani au raspuns „nu”. Procentul este jenant, daca il compari cu raspunsurile din celelalte tari europene. Spre comparatie, in acest soi de clasament, imediat dupa romani se situeaza bulgarii, dar la o diferenta imensa, cu 73% - „nu”.

Iar in tarile vest-europene, acesta practica aproape ca nici nu exista, procentul celor care spun ca nu au primit niciodata bani in plic de la angajator fiind de peste 90% in Marea Britanie, Olanda, Germania, Spania, Belgia, Luxemburg, Franta etc. Interesant este si comportamentul romanilor care nu au negat ca pacalesc fiscul impreuna cu angajatorii: mai putin de jumatate au recunoscut ca primesc bani in plic, restul au refuzat sa raspunda la intrebare sau au spus ca nu stiu - semn ca aceasta practica nu-i intereseaza sau chiar o sustin.


Despre autor:

Gandul

Sursa: Gandul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.