Bancile din Romania vor fi obligate sa aplice de la sfarsitul acestei luni noile norme de creditare impuse de Banca Nationala a Romaniei (BNR). Reglementarile vor fi discutate de conducerile institutiilor de credit membre ale Asociatiei Romane a Bancilor la sfarsitul acestei saptamani.

Pana atunci, fiecare institutie de credit isi va prezenta pozitia in legatura cu proiectul BNR, a anuntat, ieri, presedintele Volksbank Romania, Gerald Schreiner. Unele banci au venit deja cu propuneri de modificare a proiectului BNR. Oficialii Volksbank au declarat, ieri, ca vor cere o delimitare clara intre conditiile impuse bancilor care practica o politica de risc si celelalte.

„Nu va fi o problema pentru noi sa implementam regulamentul BNR, intrucat am facut si pana acum analize de tip stress test, fiind incluse in produsele noastre, insa ar trebui sa se faca o separare clara intre bancile conservatoare, cu un portofoliu redus de credite de consum, si bancile agresive pe acest segment“, a afirmat, ieri, vicepresedintele Volksbank pentru risc si retail, Herwig Burgstaller. Acesta a adaugat ca institutia pe care o reprezinta nu ar trebui sa intre in colimatorul BNR. „Daca portofoliul nostru ar avea o evolutie negativa, as intelege ca BNR sa intervina, insa din moment ce banca este foarte atenta la riscuri, nu vad necesitatea acestor impuneri“, a afirmat presedintele bancii, Gerald Schreiner.

Potrivit datelor bancii, creditele de consum negarantate reprezinta circa 5% din portofoliul imprumuturilor acordate de institutie pentru segmentul de retail, restul fiind credite imobiliare si imprumuturi de nevoi personale garantate.

Grad de indatorare limitat
Potrivit proiectului de regulament, bancile vor calcula gradul de indatorare la creditele acordate populatiei pe baza unor venituri cu cel mult 20% peste cele declarate la administratia financiara in anul anterior si nu doar in functie de adeverinta de salariu sau alte documente, precum in prezent. De la intrarea in vigoare a noului regulament si pana cand normele interne ale bancilor vor fi aprobate de Consiliul de supraveghere al BNR, gradul de indatorare acceptat de toate institutiile de credit va scadea la 40%.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.